Поділитись:

Україна та Росія домовилися про відвідання сотень військовополонених до кінця року

Понеділок, 04 грудня 2023, 23:10
Україна та Росія домовилися про відвідання сотень військовополонених до кінця року

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Україна та Росія домовилися про відвідування ще близько 400 військовополонених до кінця 2023 року.

Відповідну заяву омбудсмен зробив у ефірі телемарафону «Єдині новини», – передає Суспільне.

Як нагадав Лубінець, нещодавно вперше відбулося відвідування 119 українських військовополонених у РФ. Уповноважений зазначив, що зі 119 захисників частину було верифіковано як військовополонених, а іншу частину не було. Трьох бійців вважали такими, що могли бути загиблими.

Омбудсмен підкреслив, що відвідини — інструментарій зрозуміти, що захисники України живі.

«У нас є домовленість з Росією, що до кінця цього року відбудеться ще три відвідування приблизно по такій же самій кількості військовополонених, як і цього разу», — сказав Лубінець.

Тобто, за словами уповноваженого, мовиться про відвідання ще близько 400 полонених. Омбудсмен висловив сподівання, що таким чином Україна зможе отримати «хоч якийсь доступ» до українських громадян.

Раніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко заявив, що РФ призупинила обміни військовополоненими, намагаючись цим вплинути на суспільство й створити враження, ніби українська влада не працює над цим питанням.

До цього Мінреінтеграції озвучувало цифри тих полонених, чиї особи вдалося встановити. Станом на 17 листопада 2023 року це 4 337 українців, з них 3 574 військових та 763 цивільних. Петро Яценко не прокоментував ці дані.

Надрукувати
мітки:
коментарів