Поділитись:

У Луцьку в УПЦ «МП» вимагають забрати землю

П'ятниця, 01 грудня 2023, 17:02
У Луцьку в УПЦ «МП»  вимагають забрати землю

У Луцьку просили оприлюднити результати інвентаризації земельних ділянок, що перебувають в користуванні Української православної церкви «московського патріархату» та в разі порушення закону припинити право користування земельними ділянками.

Про це йшлося під час сесії Луцькради у середу, 29 листопада.

У проєкті рішення вимагали припинити право користування земельними ділянками з цією релігійною організацією, якщо виявлять факти порушення Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

«Таке рішення викликане суспільним резонансом, який уже понад півтора року має місце через антиукраїнську та антидержавну позицію релігійних організацій УПЦ «МП», яка не засудила належним чином російську агресію в Україні, злочини московських окупантів впродовж війни, не розірвала повністю зв'язки з російською православною церквою, та через непоодинокі факти колаборації представників цієї церкви з державою-окупантом», – йдеться у пояснювальній записці.

Обранці громади таке рішення підтримали.

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик поцікавився в очільника департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Веніаміна Туза, чому департамент не підготував необхідні проєкти про припинення права користування землею. Хоч вони це мали зробити ще у травні 2023 року.

«У квітні цього року міська рада ухвалила рішення, яке передбачало зобов'язати ваш департамент підготувати на травневу сесію проєкти рішень щодо розірвання договорів права постійного користування земельними ділянками, якими користуються релігійні організації УПЦ «МП». Пройшло, напевно, більше як пів року, а проєктів так і немає. Чому?» – запитав Андрій Лучик.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

Веніамін Туз відповів, що у його департаменту немає повноважень скасовувати такі документи і це треба робити через суд. Мер Поліщук також зазначив, що єдина законна підстава припинення права постійного користування ділянкою у цьому випадку – це припинення діяльності юридичної особи, тобто самої організації УПЦ «МП». Проте у земельному кодексі є й інші можливі причини.

Крім того, депутатка Алла Доманська звернулась до міського голови Поліщука з проханням виключити з ради церков при міськраді представника УПЦ «МП», але той їй нічого не відповів.

Нагадаємо: у Луцьку на території собору Всіх Святих Землі Волинської УПЦ «МП» незаконно здійснюють комерційну діяльність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024