Поділитись:

При морозах можливі відключення світла, – Центр дослідження енергетики

Вівторок, 28 листопада 2023, 20:39
При морозах можливі відключення світла, – Центр дослідження енергетики

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що у випадку, якщо температура повітря опускатиметься до мінус 8 градусів і нижче, через дефіцит в енергосистемі можливі нетривалі відключення споживачів.

Він зазначив, що уникнути цього можна за допомогою ощадливого споживання. Про це Олександр Харченко сказав на брифінгу «Українська енергетика під час зими та несприятливих погодних умов», – пише Суспільне.

Харченко зазначив, що внаслідок російського вторгнення знищено, захоплено чи пошкоджено 50% генерації, що була до війни. Зокрема – 70% вугільної генерації, що працює як маневрова: покриває споживання у пікові періоди.

«При мінус 8 градусів і нижче, за нашими оцінками, не буде чим перекривати дефіцит. Європейська енергосистема має певні обмеження в перетинах з українською. Настане момент, коли треба буде обмежувати споживання у пікові години: між 8:00 та 10:00 або 17:00 та 21:00», – сказав директор Центру досліджень енергетики.

Він пояснив, що при зниженні температури на 1 градус попит на електрику зростає приблизно на 200 МВт – це один енергоблок теплоелектростанції. Харченко наголосив, що якщо українці дійсно будуть економити електроенергію у побуті, ймовірність для енергосистеми впоратися із дефіцитом без відключень збільшиться.

«В Україні є близько мільйона квартир у багатоквартирних будинках. Якщо в кожній квартирі економлять 3-4 кВт – це вже дуже помітний результат для енергосистеми», — сказав експерт.

За його словами, можливості обмежити споживання електрики бізнесом уже вичерпані: всі великі споживачі, які можуть проводити ремонти взимку, пішли у ремонти, а ті, хто міг обмежити споживання – уже зробив це. Водночас якщо будуть обмеження споживання, то триватимуть вони 2-3 години.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів