Поділитись:

РФ призупинила обміни полонених, щоби складалося враження, ніби Україна бездіє

Понеділок, 27 листопада 2023, 20:17
РФ призупинила обміни полонених, щоби складалося враження, ніби Україна бездіє

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко каже, що РФ призупинила обміни військовополоненими, намагаючись цим вплинути на суспільство й створити враження, ніби українська влада не працює над цим питанням.

Про це він розповів в інтерв'ю Суспільному.

Україні нема сенсу утримувати російських полонених, стверджують у Координаційному штабі. Це Росія зі свого боку призупинила обміни, таким чином намагаючись вплинути на українське суспільство

«Намагаються переконати, що, мовляв, нічого не відбувається, дивіться! Але насправді робота іде, ми не сидимо, склавши руки, ми постійно працюємо для того, щоб організувати наступні обміни», — каже Яценко.

За словами представника штабу, Україна готова до діалогу та висуває ті чи інші пропозиції росіянам.

«Ми демонструємо пропозиції. Наприклад, ми створили координаційний штаб разом з Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Українські органи влади створили так звані змішані медичні комісії — це інструмент, який передбачений в Третій Женевській конвенції. Це комісія, в яку входять два представники нейтральної країни і один представник країни, яка утримує, тобто України. Аналогічну комісію має сформувати російська сторона для того, щоб ці комісії, відвідуючи місця утримання, могли виявляти військовополонених, які потребують медичної допомоги і які мають бути репатрійовані», — коментує фахівець.

Також Яценко повідомив. що Україна направила відкритий лист від імені секретаря координаційного штабу генерала Дмитра Усова.

«Ми наголошуємо на тому, що Росія повинна так само виконувати свої міжнародні угоди і домовленості, які вони підписали. Вони постійно на дипломатичному рівні, в ООН, наприклад, стверджують, що вони всього дотримуються. Ми показуємо, що де факто ні, нічого не відбувається», — розповів Петро Яценко.

Раніше Мінреінтеграції озвучувало цифри тих полонених, чиї особи вдалося встановити. Станом на 17 листопада 2023 року це 4 337 українців, з них 3 574 військових та 763 цивільних. Петро Яценко не прокоментував ці дані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів