Поділитись:

«Як згадаю – волосся дибки»: у Луцьку 92-річна переселенка розповіла про пережитий Голодомор (фото, відео)

Субота, 25 листопада 2023, 11:03
«Як згадаю – волосся дибки»: у Луцьку 92-річна переселенка розповіла про пережитий Голодомор (фото, відео)

Переселенці з Донеччини Євгенії Сопіній, яка нині мешкає в Луцьку, – 92. Ще дитиною жінка пережила Голодомор 1932-33 років. У 10 років застала Другу світову війну, втратила на фронті батька, а торік змушена була тікати з рідного дому через вторгнення російських військ в Україну.

Про нелегку долю жінки йдеться в сюжеті Суспільного.

Зараз Євгенія Сопіна разом із невісткою і сином живуть у приватному будинку в Луцьку.

Спогади про два Голодомори

У 1932 році Євгенія Сопіна ще була немовлям. З розповідей мами пам’ятає, що родина врятувалася, завдяки переїзду із Полтавської області в Донецьку.

«Голодували, ходили по полям, мені коли років п'ять вже було, я лазила по полям і мерзлу картошку збирала, їла, бо їсти ж хочеться, а немає нічого, ми ж приїхали ні з чим», – говорить пенсіонерка.

Переселенка Євгенія СопінаПереселенка Євгенія Сопіна

Вдруге із голодом родина Євгенії Сопіної зіштовхнулася після Другої світової війни, на фронті загинув батько.

«Як згадаю – волосся на голові дибки, – каже жінка. – Щоб вижить, і ховрашків виловлювали і їли, лиш би тільки вижить. А тоді, як землю дали, то ми кукурудзу садили, ще молода, а ми вже її скубли, бо їсти-то хочеться».

Втрачений дім і переїзд на Волинь

Жінка говорить: не могла уявити, що через десятки років знову доведеться втікати від війни. У 2022-му разом з донькою була змушена виїхати з Донеччини на Волинь. Російські війська зруйнували дім, у якому жила пенсіонерка. Також не встояв будинок її онука.

«Я ще сину казала: я нікуди не поїду, скільки мені зосталось тої жизні. На другий день, як бахнуло на кухні, таке страшне – чорний дим... Я ні з чим, як була в куртці, втікла. Вік збирала, збирала... Все було», – пригадує пенсіонерка.

Євгенія у новому домі в ЛуцькуЄвгенія у новому домі в Луцьку

На Волині родина Сопіних почала спілкуватися українською. Спершу жили у гуртожитку в Княгининку. Нещодавно переїхали у приватний будинок.

Онук і правнучка 92-річної пенсіонерки захищають Україну в лавах Збройних сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів