Поділитись:

Чи буде дефіцит пального в Україні через блокаду кордону – відповідає експерт (відео)

П'ятниця, 24 листопада 2023, 21:49
Чи буде дефіцит пального в Україні через блокаду кордону – відповідає експерт (відео)

Польські протестувальники продовжують блокувати українсько-польський кордон. В черзі на в'їзд в Україну стоять тисячі вантажівок. Серед яких є автівки гуманітарної допомоги та паливом. Хоч польські прикордонники та протестувальники стверджують, що в першу чергу пропускають вогненебезпечні вантажівки, фури з продуктами, які швидко псуються та гумдопомогу для України. Українські ж водії стверджують, що це не так. 

Телеканал «Конкурент TV» вирішив дізнатися, чи може в Україні статися ріст цін на паливо та газ і чи є зараз дефіцит нафтопродуктів.

«Дивіться, ситуацію треба розділити на дві. Тобто, є скраплений газ, з яким основні проблеми, і є бензин, дизель, з яким проблем немає. Чому скраплений газ в центрі уваги і в центрі напруги? Тому що 30% нашого імпорту їхало саме автовозами через польський кордон. Тобто це дуже великий обсяг, який одномоментно зник з ринку через блокування. І відповідно, щоб його замістити потрібен час. Ну, а поки утворився дефіцит, який викликав злет ціни десь на 30% за останній місяць. А крім того, на деяких мережах ми бачимо навіть нестачу цього продукту», – розповідає директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Каже, що ситуація зі скрапленим газом не масове явище, але воно говорить про досить серйозне загострення ситуації, однак з бензином та дизелем картина не така вже й погана.

«По бензину, дизелю інша ситуація, оскільки всього 10% імпорту їхало саме автовозами через польський кордон, тому ринок швидко їх замістив. | там ми бачимо, на цьому ринку ми бачимо навіть падіння цін досить стрімке. І тут, взагалі, нема ні по обсягах, ні по цінах ніяких особливо поганих прогнозів», – наголосив Сергій Куюн.

Зазначає, що зараз триває робота над розв'язання проблеми з постачанням скрапленого газу та інших нафтопродуктів. Буде збільшення відвантажень залізницею. Вантажівки повинні будуть їхати в об'їзд польського кордону, а також буде нарощення постачання палива з інших напрямків. Зокрема, з південного.

Деталі – у відео:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів