Поділитись:

Волинянам відключають газ за борги

Середа, 15 березня 2017, 10:27
Волинянам відключають газ за борги

Станом на початок березня клієнти ТОВ "ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТ" заборгували за блакитне паливо 130 млн грн.

Лише в січні та лютому борг волинян за газ зріс більш ніж на 30 млн грн. У зв'язку з цим, компанія проводить системну роботу із боржниками, зокрема скеровуються позовні заяви до суду та проводиться відключення злісних неплатників, – повідомляє прес-служба підприємства.

Зростання заборгованості за природній газ пов'язане зі збільшенням його вартості, особливо у споживачів, які використовують газ для опалення та не отримують державної допомоги у вигляді пільг або субсидій. Лише у лютому "ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТ" надіслало близько 4 тис попереджень про відключення тим клієнтам, чия заборгованість невпинно зростає. Адже згідно чинного законодавства, якщо накопичені борги не погашаються, компанія зобов'язана припинити газопостачання споживачу.

Найкритичніша ситуація нині із споживачами, які боргують значні суми за газ – від 5 до кількох десятків тис грн. На сьогодні на Волині налічується близько 6 тис. споживачів із такими сумами боргу. Усі ці абоненти уже отримали від газової компанії попередження про відключення у разі невжиття жодних заходів для погашення боргу.

"У клієнтів "ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТУ" є два варіанти для того, щоб зупинити накопичення неплатежів: звернутись в органи соцзахисту для оформлення субсидій або укласти договір на реструктуризацію боргу та сплачувати його частинами. Ми завжди націлені на діалог із споживачем, однак досить часто від сплати за газ ухиляються заможні власники великих маєтків, які не націлені на діалог, натомість вони системно ігнорують повідомлення про відключення та навіть відмовляються передавати показання лічильників газу. Єдиним на сьогодні способом впливу на таких порушників платіжної дисципліни є подання до суду та відключення від газопостачання", – розповідає директор "ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТ" Микола Тищук.

Так, протягом 2016 року "ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТ" довелося вдатись до такого вимушеного кроку як відключення від газопостачання для майже 1,5 тис. споживачів. Уже цьогоріч за системну несплату боргу без газу на Волині залишилося 170 домогосподарств.

Усі відносини між споживачами газу і постачальником регламентуються Правилами постачання природного газу, і типовим договором постачання природного газу із побутовим споживачем, які затверджені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У договорі зазначено, що в разі несплати боржником суми боргу компанія має право передати справу до суду.

За 2 місяці 2017 року ТОВ "ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТ" було скеровано до суду 1365 позовних заяв. Варто також зауважити, що відновлення газопостачання для уже відключених споживачів можливе не лише після повного погашення заборгованості, а й після компенсації збитків газової компанії, пов'язаних із відключенням. Тому фахівці компанії радять споживачам, у яких є проблеми із оплатою за використаний ресурс, вчасно звернутись до органів соцзахисту для призначення державної допомоги та до "ВОЛИНЬГАЗ ЗБУТУ" для укладення договору на реструктуризацію, тим самим вирішивши проблемне питання раніше, аніж газопостачання буде припинено.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
22 березня 2024
12 лютого 2024
13:15
08 лютого 2024
29 січня 2024
25 січня 2024
18 січня 2024
12:50
12 січня 2024
25 грудня 2023
24 грудня 2023