Поділитись:

В Австралії за 3 роки можуть зникнути лісові жаби, опосуми і високогірні птахи

П'ятниця, 24 листопада 2023, 05:31
В Австралії за 3 роки можуть зникнути лісові жаби, опосуми і високогірні птахи

Через зміну клімату у вологих тропіках Квінсленда (Австралія) кількість видів, яким загрожує зникнення, зросла на 25% за три роки. Про це йдеться у звіті про стан навколишнього середовища органу з управління та збереження вологих тропіків штату. Екологи наголошують, що чітко прослідковують давно передбачувані наслідки глобального потепління, інформує видання The Guardian. 

Передає УНІАН.

Зазначається, що кількість видів, які перебувають під загрозою зникнення, у північних тропічних лісах Австралії, які є всесвітньою спадщиною, зросла на 25% з 2020 року. Звіт містить «похмурі, але прагматичні» попередження про погіршення здоров’я деяких видів, у тому числі кільчастого опосума.

"Підступна та руйнівна загроза, яку становлять інвазивні види та хвороби, а також вплив зміни клімату, становлять реальну небезпеку для збереження цілісності біорізноманіття території", — йдеться у звіті.

Зокрема, екологи виявили низку додаткових видів, включаючи ендемічних тропічних лісових жаб, кільчастих опосумів, високогірних птахів і миртові рослини, які вважалися безпечними на момент внесення до списку всесвітньої спадщини, а «тепер стикаються зі значними проблемами через накопичені та зростаючі загрози».

Стівен Вільямс, еколог тропічних лісів і директор управління вологими тропіками, каже, що його аналіз показав, що раніше прогнозоване зниження кількості деяких видів зараз спостерігається безпосередньо.

«Це насамперед клімат. … Вологі тропіки як територія всесвітньої спадщини перебувають у відносно хорошому стані, … але кількість видів, які або перебувають у списку зникаючих, або незабаром потраплять у нього, швидко зростає. Але яку б статистику ми не використовували, проблема насправді вдвічі серйозніша. Зменшується більше видів, ніж зараз перераховано», – сказав експерт.

Ще однією зростаючою загрозою для біорізноманіття тропічних лісів екологи називають лісові пожежі. Раніше вологий тропічний ліс вважався природним протипожежним бар’єром, але в останні роки лісові пожежі завдали серйозної шкоди.

«Вологий тропічний регіон може очікувати більш часті та сильніші пожежі через високу температуру», – йдеться у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів