Поділитись:

Який кухарський ніж купити: сантоку чи шеф-ніж*

Середа, 22 листопада 2023, 14:49
Який кухарський ніж купити: сантоку чи шеф-ніж*

Двома найпопулярнішими та найбільш універсальними варіантами кухарських ножів нашого часу вважають японський ніж сантоку та европейський шеф-ніж. У цій статті ми дослідимо відмінності між цими двома ножами та допоможемо вам визначити, який з них найкраще підходить для ваших конкретних потреб і вподобань.

Знайомтесь – шеф-ніж

Який кухарський ніж купити: сантоку чи шеф-ніж*

Шеф-ножі, також відомі як європейські кухарські ножі, є справжнім символом професійної кухні. На більшості зображень та відео ви можете побачити шеф-кухрів саме з цим ножем в руках. Він нібито невід'ємний, знаковий образ цієї професії. Бо кухарі все рідше носять білі ковпаки, але шеф-ножами вони як користувались, так і користуються.

У вправних, вмілих руках шеф-ніж стає насправді універсальним і може використовуватись для самих різноманітних завдань. Шеф-ножем можна різати, проколювати, відбивати та розколювати обухом, змітати та згрібати, переноситин на широкій площині леза, товкти руків’ям! 

Існує певна кількість технік, що виводять ефективність та швидкість роботи шеф-ножем на якийсь космічний рівень. 

Цей ніж чудово підходить для нарізання м’яса, овочів та фруктів, зелені та багатьох інших продуктів.

Шеф-ніж дозволить вам впоратись з самими великими шматами, переробити за один раз цілу гору овочів чи зелені. І, якщо ви навчитесь ним правильно користуватись, і купите дійсно якісний кухарський шеф-ніж, найскладнішу роботу ви зробите дуже легко, та дуже акуратно!

Шеф-ножі зазвичай мають довжину 18-25 сантиметрів. 

Профі на великих кухнях ресторанів працюють і справжніми велетнями довжиною у цілих 30 сантиметрів! Та роблять завдяки цим ножам справжні чудеса! 

Але, треба сказати, для домашньої кухні такий ніж буде вже завеликим. Та й навичок від користувача він потребує чималих.

Чи є у європейського шеф-ножа недоліки

Хоча профі з легкістю використовують шеф-ніж  для того, щоби робити точні надрізи і оборбляти маленькі інгредієнти, збільшого він все ж призначений скоріш для важких завдань і рубання. Для більш тонкої роботи на європейській кухні зазвичай використовують пару ножів меншого розміру: універсальний ніж довжиною приблизно 15 см, та маленький ніж, який зазвичай називають ножем для чищення овочів та фруктів або корінним, довжиною приблизно 8-10 см. Ці три кухонних ножі (шеф-ніж, універсальний ніж, корінний ніж) називають “великою кухонною трійкою”, бо це – три найважливіших ножі на професійній європейській кухні.

Знайомтесь – сантоку

Який кухарський ніж купити: сантоку чи шеф-ніж*

Ножі сантоку походять з Японії. 

Насправді сантоку не є традиційним ножем японського стилю. Цей ніж з’явився у середині двадцятого століття, коли японці вперше дійсно близько зіткнулися з європейською та американською культурою та кухнею. А дійсно популярним цей ніж став у другій половині двадцятого століття, коли все більш жителів японских міст почали готувати вдома з напівфабрикатів та продуктів, куплених в супермаркеті.

І саме як зручний, універсальний та простий у використанні ніж, яким зможе користуватись не тільки кухар-профі, а й звичайна пересічна людина, цей ніж і став популярний. 

Слово “сантоку” перекладається як “три чесноти”. Але тут, як завжди буває з перекладами з японської, не треба розуміти все буквально. За змістом цю назву і можна перекласти приблизно як “ніж який добре робить різні справи” або навіть “гарний універсальний ніж”. Тобто чесот тих не три, а куди більше.

І дійсно, за допомогою сантоку зручно рубати, різати, шаткувати, подрібнювати. Він добре підходить для роботи з зеленню, овочами та фруктами, морепродуктами та м’ясом, маслом та сиром.   

Ножі сантоку, як правило, коротші та легші, чим кухарські ножі, і мають широкий клинок з невеликим вигином біля кінчика. Сам кінчик притуплений, том ніж є безпечним в умовах тісної міської кухні. Через це такий кінчик клинка погано підходить для проколювання, але він дозволяє робити дуже чіткі та точні прорізи. 

Руків’я сантоку зазвичай доволі довге і має просту циліндричну форму. Згідно з досвідом японських кухарів, саме таке руків’я дозволяє отримати зручний та збалансований кухарський ніж. 

Одночасне використання досягнень прогресу та величезного досвіду японських кухарських традицій робить сантоку дуже ефективним та простим у використанні ножем. Саме тому він стає все більш популярним по всьому світі за межами Японії. 

Чи є у японського кухонного ножа сантоку недоліки

Хоча ніж сантоку і є універсальним та дозволяє легко впоратись з роботою навіть не досвідченому кухарю, він не призначений для важких справ, таких як розрізання жорсткого м’яса, кісток або нарізання велики товстокорих овочів. Менша вага та коротше лезо ножа сантоку полегшують користування ним та дозволяють робити дуже точні та охайні розрізи, але не дають вкласти у різання багато сили чи використати клинок, як великий важіль для виконання важкої роботи. 

Висновки

Розуміння відмінностей між європейським шеф-ножем та сантоку допоможе вам прийняти зважене рішення при покупці кухонного ножа.

Якщо ви шукаєте універсальний і легкий ніж який буде безпечний, зручний, простий у використанні, дозволить робити точні надрізи, отримувати охайні красиві шматочки і дасть можливість швидко подрібнити зелень та овочі, тоді ніж сантоку стане для вас чудовим вибором. 

З іншого боку, якщо ви шукаєте потужний ніж для подрібнення та нарізання великої кількості інгредієнтів, роботи з великими шматами м’яса та великими овочами, то шеф-ніж може бути для вас кращим вибором. 

Ну а якщо ви витратите деякий час та засвоїте професійні техніки використання європейського шеф-ножа ножа, він дійсно стане справжнім універсальним кухонним комбайном та виведе ваші кулінарні здібності на новий рівень!

Незалежно від того, який ніж ви виберете, не забувайте тримати його гострим і належним чином доглядати за ним, щоб забезпечити його довговічність і ефективність!

Пам'ятайте, що навіть ножі з нержавіючої сталі не треба мити у посудомийній машині. Тримайте ваші ножі сухими, зберігайте їх у спеціально відведеному місці та регулярно правте на мусаті і вони довго радуватимуть вас своєю гостротою та ефективністю!

Надрукувати
мітки:
коментарів