Поділитись:

Що робила Оксана Білозір у луцькому виші і до чого тут Ющенко

Вівторок, 21 листопада 2023, 20:14
Зустріч студентів з Оксаною Білозір
Зустріч студентів з Оксаною Білозір

У Луцьку народна артистка України Оксана Білозір зустрілася зі студентами. 21 листопада у стінах Волинського національного університету імені Лесі Українки співачка розповіла їм про своє творче й політичне життя.

На заході була й журналістка сайту новин Луцька «Конкурент». 

«Сьогодні у нас три празники: Третя Пречиста, День свободи і гідності та візит Оксани Білозір», – такими словами розпочала зустріч завідувачка кафедри історії та культури української мови, Світлана Богдан.  

 

Артистка згадувала свою родину, яка заклала їй творче коріння та україноцентричний фундамент. Її батько, Володимир Розумкевич раніше був полковником УПА. Через свою «неблагонадійність» він став політв’язнем й отримав вовчий білет. Лише через багато років, йому вдалося виміняти його на паспорт. А до тих пір Володимира кожного півріччя висилали в різні міста, аби останній не встиг побудувати тісні стосунки на новій території. Так сім’я майбутньої артистки подорожувала Волинню. 

«Тато – націоналіст, а моя мама була першою комсомолкою на селі. Вона прекрасно співала, грала у народних театрах. Але бабця Оля була проти, аби її донька будувала кар’єру співачки й сказала: «Співати ти вже вмієш, тепер вчися щось робити»», – розповіла Оксана Білозір. 

Оксана БілозірОксана Білозір
 

Так Ніна здобула освіту економіста. Сама Оксана не хотіла бути артисткою, бо завжди вважала що нею є її мама. Та вміла грати на гітарі, фортепіано, губній гармошці й сопілці. І при цьому абсолютно не знаючи нотної грамоти.

Згодом дівчина змінила свою думку стосовно мистецького профілю й вступила до музичного училища у Львові. У 1977 році вона стала солісткою самодіяльного вокально-інструментального ансамблю (ВІА) «Ритми Карпат» (пізніше перейменований на «Ватру»). 

«Тоді була така тенденція: кожне підприємство обов’язково мало мати у своїй системі й фінансувати творчий колектив. Таке було поєднання бізнесу і культури. Я сповідую думку, що це треба повернути. То була лише одна кампанія за все життя, яка мене підтримувала», – додала співачка.

Зустріч з артисткоюЗустріч з артисткою
 

У ті часи, щоб група дала концерт, обком мав затвердити її репертуар. До списку номерів обов'язково мали входити твори тих музикописців, які входили до спілки композиторів України. Адже члени цього об’єднання пройшли комуністичну партію, тести на відданість радянській ідеї та інші необхідні процедури, які вимагала влада. 

Але музичний колектив цієї умови не виконав, бо вважав ті твори нецікавими. Натомість додавали до репертуару українські народні пісні.

Розповіла артистка й історію створення пісні «Ой, зелене жито, зелене». Це був 1986 рік. «Ватра» з концертами їхала до Афганістану. Там, у вільний від виступів час, колектив зустрівся з хлопцями з Тернополя. Ті насмажили їм картоплі, дістали гітару й почали співати пісні. Серед них була і «Ой, зеленеє жито». 

«Я як її почула, то сказала: «Її має співати вся Україна». Ми з «Ватрою» швиденько приїхали додому, записали її та зняли кліп», – згадувала артистка. 

СтудентиСтуденти
 

За часів Радянського Союзу співачка двічі їздила в цю країну. Там вона спілкувалася з військовими та їх сім'ями й здобула досвід як працювати з людьми під час війни, як діє ПТСР та інші необхідні психологічні знання для роботи з тими, хто пережив війну. 

Незабаром їй знадобився набутий досвід, коли у 2014-му Оксана почала співпрацювати зі Службою безпеки України. Вона отримала роль гаранта у питаннях обміну полонених українських солдатів.

Що робила Оксана Білозір у луцькому виші і до чого тут Ющенко 

Пригадувала Оксана й початок своєї політичної та громадської діяльності. Білозір була народною депутаткою чотирьох скликань, міністеркою культури і мистецтв. За словами артистки, вона ніколи планувала потрапити в парламент.

«Віктор Ющенко не пропускав жодного мого концерту в палаці «Україна». Я випадково почала їхати з ним на зустрічі й говорити з людьми. Тоді він побачив мене інакшу, не як співачку, а як спікерку. Він одразу сказав, що я маю представляти мистецьку еліту», – поділилася спогадами Оксана Білозір. 

Що робила Оксана Білозір у луцькому виші і до чого тут Ющенко 

В парламенті жінка пропрацювала 17 років. Головним напрямом вона обрала для себе трудову міграцію. 

«Я могла і далі продовжувати свою діяльність у парламенті. Але я розуміла, що йде повномасштабна війна, і якщо я буду представляти якийсь один політичний сегмент, я втрачаю можливість працювати із загалом. Моя місія – психологічне розвантаження, полегшувати життя людям. Це я можу робити, може навіть краще, бо в мене є досвід, життєва подушка. Тому я обрала піти», – прокоментувала свій вибір екснардепка. 

Що робила Оксана Білозір у луцькому виші і до чого тут Ющенко 

Світлана Богдан вручила артистці подарунок – брошку від майстрині Ольги Кучми. На завершення гостьової лекції, Оксана Білозір разом зі студентами заспівала «Ой, зелене жито, зелене». 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів