Поділитись:

Ядро Землі змінюється: довкола нього формується новий шар

Середа, 22 листопада 2023, 01:41
Ядро Землі змінюється: довкола нього формується новий шар

Всередині Землі навколо розплавленого металу зовнішнього ядра є тонкий шар, склад якого протягом десятиліть був загадкою для геологів. Однак тепер вчені знайшли ймовірну причину його появи. 

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature Geoscience, міжнародна група науковців стверджує, що вода з поверхні Землі може проникати глибоко в планету, змінюючи склад самої зовнішньої області металевого рідкого ядра і створюючи виразний тонкий шар, пишуть Science Alert та Університет штату Арізона, – зазначає УП. Життя.

Земна кора складається з тектонічних плит, які рухаються та опускаються. Протягом мільярдів років під час таких опускань поверхневі води переносилися глибоко в Землю, до нижньої мантії.

Досягнувши межі ядра і мантії (на глибині близько 2900 кілометрів від поверхні Землі) ця вода викликає глибоку хімічну взаємодію, що змінює структуру ядра.

Команда вчених за допомогою експериментів під високим тиском продемонстрували взаємодію зануреної води і матеріалів ядра. Результатом цієї реакції є утворення багатого на водень і збідненого кремнієм шару, що перетворює верхню зовнішню область ядра в плівкоподібну структуру.

У результаті реакції утворюються також кристали діоксиду кремнію (кремнезем), які підіймаються та інтегруються в мантію.

«Протягом багатьох років вважалося, що матеріальний обмін між ядром Землі та мантією невеликий. Проте наші недавні експерименти під високим тиском демонструють інше», – заявив один із авторів дослідження Ден Шим з Університету штату Арізона.

Вчені припускають, що цей модифікований рідкометалевий шар буде менш щільним і зі зниженою сейсмічною швидкістю: хвилі, що виникають у земній корі і мантії Землі внаслідок землетрусів, вибухів і ударів, будуть поширюватися повільніше.

Суміш заліза та нікелю у зовнішньому ядрі відіграє важливу роль у створенні магнітного поля Землі, адже воно фактично захищає життя на планеті від сонячних вітрів і радіації. Вченим важливо розуміти, як надра Землі влаштовані та розвиваються з часом.

«Це відкриття, поряд з нашими попередніми спостереженнями за утворенням алмазів з води, що реагує з вуглецем в рідкому залізі під екстремальним тиском, вказує на значно більш динамічну взаємодію ядра і мантії, що передбачає істотний обмін речовин», – пояснив Ден Шим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів