Поділитись:

На Волині померла легендарна зв'язкова УПА

Понеділок, 20 листопада 2023, 10:24
Фото Суспільного
Фото Суспільного

На Волині померла зв'язкова УПА Ганна Зелена.

Про це повідомила Колодяжненська громада.

«З глибоким сумом повідомляємо, що 19 листопада 2023 року, на 97 році життя відійшла у засвіти наша легендарна землячка - звʼязкова УПА Ганна Йонівна Зелена. 
Це велика втрата для громади і для України, адже Ганна Йонівна була прикладом мужності, незламності, патріотизму, не просто свідком, а учасником визвольної боротьби українських повстанців. Була особистою звʼязковою командира УПА на Волині Дмитра Клячківського (Клима Савура)» – йдеться у повідомленні.

Влітку 1945 року її видала сусідка. Радянська влада засудила до 10-ти років таборів. Покарання відбувала на Уралі в кам’яних кар’єрах, потім на Далекому Сході та Сибіру, зрештою на Півночі СРСР. Брала участь у знаменитому Норільському повстанні в’язнів, під час якого була тяжко поранена. Звільнена з-під варти 5 березня 1955 року, після чого повернулася додому в Скулин, де проживала до кінця життя.

«Колектив і депутати Колодяжненської сільської ради висловлюють щирі співчуття близьким Ганни Йонівни. Дуже шкода, що вона не дочекалася омріяної Перемоги України у черговій війні російських загарбників проти нашого народу…  Та вона спостерігатиме за нею з Небес!
Чин похорону відбудеться 20 листопада о 12-ій годині у Скулині.
Вічна і світла памʼять!» – зазначили в громаді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів