Поділитись:

Гепатит А на Волині: як вберегтися

Четвер, 16 листопада 2023, 12:43
Гепатит А на Волині: як вберегтися

У листопаді на Волині зареєстрували випадок вірусного гепатиту А. Занедужала доросла людина з Луцької громади.

В осередку захворювання проведено епідрозслідування, встановлено коло контактних, за якими триває медичний нагляд. Всі пройшли обстеження на гепатит А, результати – негативні. Окрім того, під час комунікаційних заходів фахівці центру наголошували на методах профілактики цього захворювання, – йдеться на сторінці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб

Гепатит А – це кишкова інфекція, джерелом котрої є хвора людина. Зараження відбувається фекально-оральним шляхом через воду та харчі, контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Гепатит А – вірусне захворювання, що вражає печінку. Інкубаційний період (з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів), зазвичай, триває 14–28 днів. Найчастіше хвороба може проявлятися жовтяницею, головним болем, слабкістю, діареєю та нудотою.

Як уберегтися від гепатиту А?

  • Мийте руки водою з милом, щонайменше, протягом 20 секунд.
  • Завжди мийте руки перед приготуванням/споживанням їжі та після вбиральні.
  • Мийте овочі та фрукти чистою водою перед тим, як їх споживати.
  • Якщо не впевнені, що вода з-під крана або з криниці безпечна, – використовуйте для пиття, приготування їжі та миття овочів і фруктів лише бутильовану або кип’ячену воду.
  • Дотримуйтесь рекомендацій з офіційних джерел щодо безпеки води у вашому регіоні.

Також фахівці нагадують, що проти гепатиту А існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцинуватися можна з 12 місяців життя. Дітям та дорослим потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 6-12 місяців.

Довідково:

За 10 місяців 2023-го на Волині зареєстровано 13 випадків вірусного гепатиту А, зокрема, 2 – серед дітей. За такий же період 2022-го було 32 випадки хвороби (15 – серед дітей).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів