Поділитись:

Данія спільно з ООН підтримуватиме відбудову громад в Україні

Четвер, 16 листопада 2023, 05:32
Данія спільно з ООН підтримуватиме відбудову громад в Україні

Данія стала першим донором Фонду відновлення громад України (Ukraine Community Recovery Fund, UCRF), що започаткований ООН разом з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Про це повідомила пресслужба Мінвідновлення, – пише АрміяInform.

Фонд покликаний підтримувати інвестиції у відбудову житла, енергетичної та соціальної інфраструктури, гуманітарне розмінування, а також в економічний розвиток на місцевому рівні. Концепція фонду була презентована влітку 2023 року на Конференції з відновлення України в Лондоні.

UCRF доповнить та підсилить роботу вже існуючого з 2019 року Українського гуманітарного фонду ООН (Ukraine Humanitarian Fund, UHF). З лютого 2022 року UHF отримав понад 350 млн доларів внесків від 31 донора та надає мільйонам людей гуманітарну допомогу.

«Відновлення кожної окремої громади дорівнює відновленню всієї України. Швидкість відновлення прямо залежить від спроможності громад. Вони розуміють свої потреби найкраще. Децентралізація зміцнила громади та дала їм можливість керувати своєю діяльністю», — зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, символічно, що першим донором нового фонду стала Данія.

«Зараз країна демонструє взірцевий приклад партнерства з Миколаєвом та Миколаївською областю у зміцненні стійкості. Я впевнений, що ця співпраця з ООН стане успішним практичним інструментом для подальшого розвитку Фонду», — наголосив він.

З 2022 року Данія працює над відновленням Миколаєва та Миколаївської області, надаючи різноманітну підтримку, від генераторів і систем питної води на ранньому етапі до допомоги з комплексним відновленням соціальної інфраструктури та цілих житлових кварталів зараз. Протягом цього процесу ООН підтримувала Данію.

За словами постійної координаторки гуманітарних питань ООН в Україні Деніз Браун, підтримувати відбудову громад в Україні попри війну важливо, аби зменшити їх залежність від гуманітарної допомоги в майбутньому. Вона переконана, що внесок Данії в роботу UCRF є важливим, адже він стане каталізатором подальших внесків до Фонду.

Від початку війни підтримка від Данії Україні сягнула приблизно 565 млн євро військової допомоги та 192 млн євро цивільної, у тому числі гуманітарних внесків. Основні сфери підтримки: військова, гуманітарна, гостра кризова підтримка, підзвітність, розмінування, захист жінок та дітей, боротьба з корупцією.

Данія закріпила за Україною десять цивільних експертів: дев’ять у Консультативну місію ЕС та одного в ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
02 квітня 2024
01 квітня 2024