Поділитись:

«Не вбиватиме своїх»: на Волині уродженця росії засудили за ухилення від мобілізації

Середа, 15 листопада 2023, 09:31
«Не вбиватиме своїх»: на Волині уродженця росії засудили за ухилення від мобілізації

Пан Станіслав – громадянин України, але за національністю – росіянин. Майже все своє життя мешкає на Волині. Чоловікові присудили пів року арешту, бо відмовився їхати на фронт. Він подав апеляцію.

Про це пише ІА «Волинські Новини» з посиланням на сюжет ТРК «Аверс».

«Я росіянин. А громадянство українське. Я родився в Новосибірську, а сюди мене привезли, коли мені було два роки. 43 роки я живу тут. У мене дві Батьківщини: Україна і так само Росія», – говорить Станіслав.

Після закінчення інституту його батька направили на роботу в Ківерці. Відтоді сім’я мешкає в Україні. Згодом Станіслав переїхав у Світязь.Він двічі отримував повістки й навіть приходив у пункт збору, але далі їхати відмовлявся. Так вказано у вироку Шацького райсуду.

Чоловік зазначає, що служити у війську йому не дозволяє здоров’я.

«Там защемлення. Я їздив, робив МРТ, приносив у лікарню бумаги, щоб лічитися. Комісія признає всіх годних: нема різниці, який ти не був би. Спина в будь-який момент мене хватає, і я два дні взагалі з ліжка не можу встати. То я там, чесно сказати, сам по собі не потрібен», – каже Станіслав.

У вироку суду першої інстанції вказано, що чоловік не хотів проходити військову службу у Збройних силах України, оскільки народився у РФ: «ОСОБА_4 поводив себе ввічливо, прибував у пункт збору, однак відбувати у складі команд військової частини для проходження військової служби у Збройних силах України відмовлявся. Казав, що не піде служити, не буде вбивати «своїх», оскільки за національністю він не українець». 

Натомість Станіслав розповідає свою версію подій:

«Ішло зовсім не так. Прийшли з воєнкомата, начали ми говорити за війну. Кажу: да, росіянин. Кажу: от єслі би ти поїхав у Польщу, получив би громадянство польське і там началась би війна з Україною, шо ти робив би? Каже: я воював би з Україною. Оце от начав так говорить. І так і було сказано, що ні в білоруса, ні в українця, ні в росіянина стріляти не буду».

Чоловікові присудили пів року арешту. Він приїхав без адвоката. Просить суддів змінити вирок на умовний термін.

«Просив би умовний, щоб остаться дома. Ну там по сімейним обставинам. Без мене там тяжко», – говорить Станіслав.

Волинський апеляційний суд вирішили вирок Шацького суду залишити в силі – шість місяців арешту за ухилення від мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів