Поділитись:

Куди українцям дівати пошкоджену валюту?

Понеділок, 13 березня 2017, 17:55
Куди українцям дівати пошкоджену валюту?

Національний банк знову зажадав від українських банків приймати від громадян до обміну зношені та пошкоджені іноземні банкноти.

Регулятор повідомив про часті скарги людей на бездіяльність фінустанов щодо цього, – повідомляє UBR.

"У Національний банк України продовжують надходити численні запити і скарги від громадян щодо обміну зношених і пошкоджених банкнот іноземної валюти. Зокрема, працівники банків відмовляють громадянам в обміні таких банкнот іноземної валюти і рекомендують їм звертатися до Національного банку", – сказно у повідомленні.

У зв'язку з цим чиновники нагадали, що в обов'язки НБУ входить обмін лише гривневих банкнот. І що іноземні гроші він бере для дослідження лише в одному випадку: якщо у банку є підозра в автентичності банкноти. Якщо ж після експертизи в Нацбанку підтверджується, що купюри не фальшива, то обмінювати її на неушкоджену знову-таки має фінустанова.

Нацбанківці нагадали, що банки не мають права відмовляти людям у прийомі банкнот з незначними ознаками зношення. Інакше вони порушать постанову НБУ № 502. Згідно з цим документом, під незначним зносом розуміються купюри:

  • з потертостями та із загальними забрудненнями (включаючи забруднення, що викликають локальну люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях);
  • з невеликими жирними та іншими плямами, написами, відбитками штампів (за винятком штампів, які свідчать про те, що банкнота є неплатіжною), що перекривають одну з ознак платіжності не більше ніж на 20 %;
  • надірвані і заклеєні будь-яким способом, якщо кожен з надривів не перевищує однієї четвертої частини ширини банкноти та місце склеювання не заважає визначити ознаки платіжності;
  • з проколами і отворами діаметром до 0,5 мм.

Якщо ж гроші пошкоджені більше, то фінустанови зобов'язані приймати їх на інкасо. У цьому випадку, людина не зможе відразу обміняти іноземну валюту на гривню або отримати іншу іноземну купюру натомість. Йому доведеться чекати поки банк відвезе її за кордон і проведе відповідний обмін у закордонних колег. Така послуга коштує грошей – від 10 % до 20 % номіналу банкноти.

Найчастіше іноземні гроші приймаються на інкасо через значних пошкоджень. А саме, якщо купюри:

  • розірвані на шматки і склеєні;
  • не дотримували деяких ознак платіжності (є зміни в портреті, немає захисної стрічки, є написи, які заважають визначенню ознак платіжності банкнот і т.д.);
  • зі зміненим початковим кольором
  • обпалені або пропалені;
  • залиті повністю або в значній мірі фарбою, чорнилом, жиром тощо;
  • мають очевидеі друковані недоліки.

Рідше купюри приймаються на інкасо після їх вилучення з грошового обігу інших держав.

Лист з такою інформацією НБУ розсилає не вперше. Втім, незважаючи на це, проблема залишається актуальною досі: банкам невигідно вивозити пошкоджені гроші за кордон, і вони масово відправляють людей в Нацбанк. Хоча прекрасно розуміють, що в обов'язки держбанку входить обмін лише гривневих купюр.

Надрукувати
мітки:
коментарів