Поділитись:

В Ісландії виверження вулкана може знищити місто за 40 км від Рейк'явіка

Понеділок, 13 листопада 2023, 01:26
В Ісландії виверження вулкана може знищити місто за 40 км від Рейк'явіка

В Ісландії виверження вулкана може знищити місто Гріндавік поблизу столиці країни Рейк'явіка. Виверження може статися протягом декількох годин або днів. В Ісландії оголосили надзвичайний стан через потужну кількість землетрусів поблизу Гріндавіка та можливе виверження вулкана.

Про це пише The Guardian, – зазначає Суспільне. 

Населення міста Гріндавік, розташованого на південно-західному узбережжі країни, становить близько 4 000 людей. Місто евакуювали рано-вранці в суботу, 11 листопада, після того, як зміщення магми під земною корою спричинило сотні землетрусів, які вважають передвісником виверження.

«Ми дуже стурбовані станом усіх будинків та інфраструктури в цьому районі. Магма зараз перебуває на дуже невеликій глибині, тому ми очікуємо виверження протягом декількох годин, щонайменше – протягом декількох днів», – заявив у суботу голова Управління цивільного захисту та надзвичайних ситуацій Ісландії Відір Рейніссон.

Повідомляється, що Ісландія оголосила надзвичайний стан через потужну кількість землетрусів поблизу Гріндавіка та можливе виверження вулкану.

Місто розташоване приблизно за 40 кілометрів на південний захід від Рейк'явіка, поблизу геотермальної електростанції Свартсенгі, основного постачальника електроенергії і води для 30 000 жителів півострова Рейк'янес, а також водосховища з прісною водою.

Гріндавік також розташований поблизу геотермального спа-курорту "Блакитна лагуна", популярного туристичного місця, яке закрили з міркувань безпеки на початку цього тижня.

Найбільш вірогідним сценарієм буде відкриття тріщини в землі біля Гріндавіка.

«У нас є розлом довжиною близько 15 кілометрів, і в будь-якій точці цього розлому ми можемо побачити, що може статися виверження», — сказав Рейніссон.

Однак він не виключає можливості виверження на дні океану, яке, ймовірно, спричинить велику хмару попелу.

«Це не найвірогідніший сценарій, але ми не можемо його виключити, тому що кінець  тріщини йде в море», – сказав Рейніссон.

Землетруси і підняття ґрунту, спричинені вторгненням магми, вже завдали шкоди дорогам і будівлям у Гріндавіку та його околицях. Велика тріщина також пошкодила поле для гольфу в Гріндавіку, і це зображення широко поширюється в соціальних мережах.

У кількох прилеглих містах відкрилися притулки і центри допомоги, але більшість жителів Гріндавіка зупинилися у друзів або родичів, повідомляють медіа.

Ісландське метеорологічне бюро (IMO) протягом декількох днів спостерігало за накопиченням магми під поверхнею Землі на глибині близько п'яти кілометрів. В п'ятницю пізно ввечері воно повідомило, що магма почала вертикально підніматися у вигляді дамби.

«Ця магматична дамба мілкішає, і зараз її максимальна глибина оцінюється на рівні 800 метрів під поверхнею», – повідомила в суботу пізно ввечері координаторка ІМО з питань вулканічної небезпеки Сара Барсотті.

За її словами, експерти були здивовані кількістю лави і швидкістю, з якою вона накопичувалася.

«Те, що ми бачимо зараз, є безпрецедентною подією. Ми говоримо про швидкість цього процесу і обсяги або швидкість припливу лави, які набагато перевищують те, що ми бачили на півострові до цього часу», – сказала експертка.

За останні роки на півострові Рейк'янес поблизу вулкану Фаґрадалсф'ятль відбулося три виверження: у березні 2021 року, серпні 2022 року та липні 2023 року. Всі вони відбулися далеко від будь-якої інфраструктури чи населених пунктів.

За словами Барсотті, земна кора була розколота «дуже сильно за останні три роки» внаслідок цих вивержень, що «допомагає магматичним флюїдам швидше знаходити свій шлях».

До виверження у березні 2021 року півострів Рейк'янес перебував у стані спокою протягом восьми століть. Вулканологи вважають, що новий цикл підвищеної активності може тривати кілька десятиліть або століть.

Розташована в Північній Атлантиці, Ісландія лежить на Серединно-Атлантичному хребті – тріщині в океанському дні, що розділяє Євразійську та Північноамериканську тектонічні плити.

Масивне виверження іншого ісландського вулкана – Ейяф'ятлайокудль на півдні острова – у квітні 2010 року змусило скасувати 100 000 авіарейсів, залишивши понад 10 мільйонів мандрівників у скрутному становищі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів