Поділитись:

Вчені знайшли білок, який може впливати на старіння

Середа, 08 листопада 2023, 03:32
Вчені знайшли білок, який може впливати на старіння

Вчені ідентифікували білок, який може впливати на процес старіння та регулювання тривалості життя живого організму. 

Про це повідомляє Medical Xpress із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Neuron, – пише УП. Життя.

Науковці з Вашингтонського університету у своєму експерименті спиралися на такі фактори старіння, як імунні реакції, дисбаланс між виробленням форм активного кисню та антиоксидантів і порушення сну.

У попередніх дослідженнях вчені визначили ген SLPI як той, що має високу регуляцію в мозкових оболонках старих мишей. Він також присутній в усіх ссавців.

SLPI є подібним до гена IM33 у дрозофіл, на яких науковці й проводили експеримент.

«Одночасно, натхненний іншими результатами нашої лабораторії, які свідчать про те, що цитокіни (білки, які підтримують імунну систему і допомагають керувати процесами запалення в організмі – ред.) можуть формувати поведінку тварин, я використовував мух для скринінгу всіх імунних ефекторів, які можуть модулювати поведінку мух, і виявив, що IM33 є модулятором сну», – розповідає співавтор дослідження Вангчао Сюй.

Вчені знищили ген IM33 в імунних клітинах дрозофіл. Це призвело до підвищення рівня активних форм кисню і зміни складу мікробіому в кишківнику.

Внаслідок цього почався окиснювальний стрес – нездатність клітини впоратися зі збільшенням виділення активних форм кисню та запобігти пошкодженню структур клітини.

Також вчені побачили ознаки дисбактеріозу та порушення сну. В сукупності ці фактори скоротили життя дрозофіл.

«Це дослідження є підтвердженням концепції, яке демонструє, що еволюційно консервативна імунна молекула може слугувати месенджером, передаючи інформацію між мозком і кишківником для регулювання різних рівнів старіння і контролю тривалості життя. Ця функція виходить за рамки її імунної ролі та ще більше посилює внесок нейроімунної взаємодії в старіння», – каже Сюй.

Це дослідження має сприяти кращому розумінню нейронних та генетичних основ старіння і подальшому вивченню ролі генів IM33 та SLPI.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів