Поділитись:

Західні ракети плюс радянські ЗРК: Україна і США створили гібридні системи ППО

Неділя, 29 жовтня 2023, 14:18
Західні ракети плюс радянські ЗРК: Україна і США створили гібридні системи ППО

Незабаром на озброєнні ЗСУ з'являться гібридні системи протиповітряної оборони (ППО), створені українськими та американськими інженерами на базі західного і радянського озброєння.

Як пише The New York Times, американські офіційні особи називають цю програму FrankenSAM, – повідомляє УНІАН.

«З наближенням зими Україна відчайдушно потребує посилення засобів протиповітряної оборони, щоб захистити електромережі від ударів Росії, які можуть занурити країну в крижану темряву», – йдеться у публікації.

Дані гібридні системи, які об'єднують у собі передову західну зброю з озброєнням радянської епохи, створювалися з метою задовольнити цей попит.

Програма FrankenSAM: що відомо

Зазначається, що один варіант гібридної системи ППО поєднує пускові установки «Бук» і ракети Sea Sparrow, а інший – радянські радари і ракети Sidewinder. Вони пройшли випробування на військових базах в США і надійдуть на озброєння ЗСУ цієї осені.

«ЗРК FrankenSAM посприяють заповненню критичних проломів у протиповітряній обороні України, і це найважливіше завдання, з яким Україна стикається сьогодні», – зазначила заступник помічника міністра оборони США з політики щодо Росії, України та Євразії Лаура Купер.

Програма FrankenSAM стартувала у кінці минулого року, коли українські офіційні особи звернулися до союзників з проханням допомогти їм знайти ракети приблизно для 60 пускових установок «Бук» радянської епохи і радарів, які простоювали в арсеналі Києва. Розуміючи, що Заходу буде складно отримати вироблені в Росії боєприпаси для систем «Бук», Україна запропонувала переобладнати пускові установки для використання зенітних ракет калібру НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів