Поділитись:

Росія розбудовує військові заводи по всій країні

Четвер, 26 жовтня 2023, 22:49
Росія розбудовує військові заводи по всій країні

Росія активно нарощує виробничі потужності на своїх військових заводах. Йдеться про підприємства, які виробляють та ремонтують тактичні й стратегічні літаки, бойові вертольоти, а також збирають БПЛА та керовані боєприпаси.

Такого висновку дійшли журналісти проекту «Схеми» (Радіо Свобода), проаналізувавши супутникові знімки, на яких видно розбудову низки підприємств військового і подвійного призначення, а також появу нових ангарів та цехів.

Казанський авіаційний завод

Це авіазавод зі структури державної корпорації «Ростех», розташований біля цивільного аеропорту «Борисоглібське» у Казані. Але на ньому будують та ремонтують не лише цивільні літаки, а й стратегічні бомбардувальники, з яких РФ запускає ракети по Україні. У цьому році на території Казанського авіазаводу звели новий великий ангар. Він складається із двох об’єднаних будівель, де розташований цех.

«Казанський авіаційний завод ім. Горбунова за радянських часів був одним із найважливіших стратегічних обʼєктів, оскільки займався випуском та обслуговуванням стратегічних літаків ядерної тріади: Ту-16, Ту-22 (усі модифікації – ред.) та Ту-160. Тобто потужності заводу зараз дозволяють робити глибоку модернізацію та ремонт залишків Ту-22М3 та Ту-160», – розповів журналістам авіаексперт Анатолій Храпчинський.

Журналісти відстежили процес зведення цього ангару на території заводу за допомогою супутникових знімків Maxar та Planet Labs. Перші будівельні роботи почалися ще у 2018-му, але саме у 2022-му будівництво прискорилося – і вже в цьому році, відповідно до супутникових фото, його майже добудували. На думку військових експертів, з якими поговорили "Схеми", у цьому цеху можуть ремонтувати та модернізувати стратегічні бомбардувальники.

«Ангар складається із двох частин. Одна з них – приміщення для крупно-вузлової збірки або обслуговування та ремонту, з урахуванням розмірів та наявної руліжної доріжки там одночасно можна обслуговувати три літаки Ту-160. Друга – приміщення із цехами для ремонту, виготовлення або обслуговування агрегатів до літака. Тобто цілком логічно можна припустити, що в приміщення можна завезти деталі, і на виході отримати готовий літак», – пояснив Анатолій Храпчинський.

Журналісти звернули увагу, що ще у 2016 році у РФ розробили програму з модернізації стратегічної авіації: вона передбачає переоснащення старих Ту-160 в Ту-160М2. Значну частину коштів з мільярдної держпрограми заклали саме на розбудову потужностей Казанського авіаційного заводу.

Іркутський авіаційний завод

Державний авіазавод РФ, який збільшує потужності для виробництва літаків, знаходиться в Іркутську. Його профіль – винищувачі Су-30 всіх модифікацій, які є одним з найпопулярніших типів літака у повітряних силах російської армії. За даними міжнародного видання The Military Balance, яке публікує щорічні звіти щодо кількості військової техніки в різних країнах, у РФ понад 120 літаків Су-30.

Аналізуючи супутникові знімки Maxar та Planet Labs, журналісти помітили, що ще у період з 2019-го по 2021 рік на території підприємства неподалік від основних потужностей з’явилась прибудова з виходом на авіасмугу, а вже в цьому році закінчується будівництво іншого, схожого об’єкта. Найімовірніше, другу будівлю також будуть з’єднувати зі злітною смугою.

За словами авіаексперта Анатолія Храпчинського, такі приміщення можуть використовувати для ремонту невеликих цивільних літаків типу Sukhoi Superjet та винищувачів типу Су-30.

"Така будівля схожа на ангар вже виключно для регламентного обслуговування та невеликого ремонту. І такі приміщення можуть використовуватися для будь-яких літаків, які він спроможний розмістити, як Су-30, так і цивільні літаки, які також обслуговує цей завод", – сказав Храпчинський.

Уральський завод цивільної авіації

Завод розташований у місті Єкатеринбург. Це підприємство, зокрема, ремонтує двигуни та редуктори, які можуть використовуватись і у військових гелікоптерах типу Мі-2, Мі-8, Мі-24 та Ка-52. Всі ці гелікоптери армія РФ активно застосовує у війні проти України. У вересні цього року місцеві уральські видання почали писати про дефіцит кадрів на підприємствах. Зокрема, через збільшення обсягів виробництва активно шукає працівників і Уральський завод цивільної авіації.

Починаючи з кінця 2021-го року на території заводу почали зводити новий великий цех. Добудували його вже у цьому році. Його довжина 145 метрів, ширина – 75.

"Новобудова на Уральському заводі цивільної авіації – колишньому заводі №404 – це цех, де, скоріш за все, виробляється профільна продукція – авіадвигуни. Або допоміжні силові установки – це агрегати, які забезпечують додатковою енергією літак або гелікоптер. Такі будівлі не потребують прямого доступу до руліжної смуги", – сказав авіаексперт Храпчинський.

Дубнянський машинобудівний завод та компанія «Кронштадт»

Завод розташований у місті Дубна на півночі Московської області. На території підприємства, зокрема, розташоване Машинобудівне конструкторське бюро "Радуга", яке входить до держкорпорації "Тактичне ракетне озброєння".

"Радуга" виробляє такі ракети, як Х-22, Х-55, Х-101, якими РФ обстрілює житлові будинки, торговельні центри та об’єкти енергетичної інфраструктури українських міст.

Журналісти проаналізували супутникові знімки території заводу за 2021-2023 роки та помітили, що за цей період поруч із підприємством з’явилась велика будівля. Її почали зводити у 2021-му році, а добудували, судячи з супутникових фото, вже у цьому році. Поруч також обладнані два гелікоптерні майданчики. У цієї будівлі з територією Дубнянського машинобудівного заводу – спільний заїзд. Це новий приватний завод із виробництва російських дронів, який належить компанії "Кронштадт". Про його створення у компанії оголосили ще у 2021 році. Профіль підприємства – випуск військових дронів під брендом "Оріон", "Геліос" та інших, з різними модифікаціями – від розвідувальних до ударних.

Зазначається, що "Кронштад" – фірма, пов’язана з холдингом "АФК-Система" Володимира Євтушенкова – російського олігарха з оточення президента РФ Володимира Путіна. Керівництво "АФК-Системи" у травні 2022 року заявляло про вихід з "Кронштадту". Водночас згідно з російським реєстром юридичних осіб, "АФК-Системи" все ще мають частку у 49,6% дочірньої фірми "Кронштадту" – "КТ-Беспилотные системы" – яка, як йдеться на офіційному сайті компанії, співпрацює з Міноборони РФ та ФСБ.

У червні 2022 року, вже під час повномасштабної війни, один із менеджерів "Кронштадт" оголосив, що новий завод в Дубні набирає персонал, бо "нарощує обсяги виробництва".

"Збільшення темпів виробництва дронів – це прямий результат повномасштабної війни. Ще до 2022 року вони не робили ставку на БПЛА і здебільшого виготовляли їх для експорту в інші країни. Тепер ми бачимо, що вони активно почали розширювати це виробництво саме для своїх військових потреб", — пояснив у коментрі "Схемам" український військовий експерт Михайло Жирохов

Є й такі заводи військово-промислового комплексу, про появу яких російська влада відкрито звітує.

"Наприклад, у жовтні цього року міністр оборони РФ Сергій Шойгу взяв участь у церемонії здачі корпусу майбутнього ракетного заводу концерну "Алмаз-Антей", в індустріальному парку "Руднево" особливої економічної зони "Технополіс Москва". Під час цього заходу Шойгу повідомив, що підприємство випускатиме системи протиповітряної оборони", — йдеться у статті "Схем".

За словами Михайла Жирохова, така активна розбудова військових заводів по всій Росії пов'язана з тим, що керівництво РФ не збирається припиняти війну у найближчі роки, витрачаючи сотні мільярдів рублів на розвиток власного ВПК.

"У РФ існує програма розвитку збройних сил та військово-промислового комплексу, яка функціонує ще з 2010 року і ось в її рамках проходить модернізація основних підприємств оборонного комплексу та можлива побудова нових підприємств. Як ми бачимо, зараз активно йде "війна БПЛА" з обох сторін і Росія робить на це певний акцент, але не забуває і про інші галузі. Це може свідчити й про те, що Росія готується "грати в довгу" у цій війні, і не збирається щось припиняти", – сказав Жирохов.

За даними британської розвідки, запропонований державний бюджет РФ на 2024 рік передбачає збільшення запланованих витрат на оборону приблизно на 68% порівняно з тими, що були виділені на 2023 рік – це означає, що витрати на оборону на 2024 рік становлять близько 6% ВВП.

Надрукувати
мітки:
коментарів