Поділитись:

8 березня в Україні: святкувати чи ігнорувати

Середа, 08 березня 2017, 10:00
8 березня в Україні: святкувати чи ігнорувати

Суперечки щодо відзначення 8 березня в Україні тривають вже давно. Свято з кожним роком обростало новими міфами, згуртовувало прихильників та викликало підозри в істориків. Та попри це, українських жінок продовжують вітати і день залишається вихідним на державному рівні.

Нещодавно Інститут національної пам'яті України на чолі з Володимиром В'ятровичем запропонував змінити календар українських свят, зокрема скасувати вихідний 8 березня, що додало гостроти в і так наболіле питання.

До Міжнародного жіночого дня журналісти сайту новин Волині «Конкурент» запитали у відомих волинян про те, чим важливе це свято, чи справді є у ньому радянський слід і чи варто відпочивати 8 березня.

Доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління СНУ ім. Лесі Українки Оксана Ярош

"Одразу давайте закцентуємо, чи це "свято", бо це Міжнародний день прав жінок і миру. Саме така назва цього Дня із 1977 року, відколи Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію № 32/142, згідно якої кожній із країн-учасниць пропонувалось відзначати Міжнародний день прав жінок і миру", – говорить Оксана Ярош.

8 березня в Україні: святкувати чи ігнорувати

Як пояснила вона, уряди більшості країн світу визнали існування різних форм дискримінації щодо жінок та зобов'язалися вживати спеціальних заходів щодо їх усунення.

"У сучасній Україні гостро стоїть питання представництва жінок у владі. Також статистика свідчить, що не менше 20 % жінок потерпають від насильства. Цей День для привернення уваги громадськості щодо сьогоднішньої реалізації прав жінок. І коли звучать вітання у цей День від посадовців не як подяка за внесок у розвиток суспільства, а як ви нас надихаєте, то не віриться здебільшого у щирість… Краще б звітували, що зробили для жінок, які потерпають від насильства, і їм нема куди подітись, і діти страждають.. Згадають раз на рік, що у нас жінки проживають в Україні, та й по всьому. Щоб жінки як найбільша соціально-демографічна група населення почувалися достойно, варто багато праці докласти і не забувати дякувати тим, завдяки кому сучасні жінки можуть реалізовувати себе у світі", – каже Оксана Ярош.

До того ж вона запевняє, ніякого радянського сліду у відзначенні 8 березня немає.

"У Радянському Союзі була зрівнялівка, й які могли бути права у тоталітарній державі? Комуністична пропаганда проголосила, що права жінок вже вирішені, питання закрите й День прав жінок перетворився на Жіночий день, тобто було перекручено його сутність. А те, що лише пострадянські країни відзначають цей день, то це міф. Вихідний у них залишився, по інерції. А у демократичних, то у США цілий місяць вшановують жінок, яких варто пам'ятати. У ФРН постійні акції, приурочені до цього Дня. Так що треба повернути справжній зміст цього дня, а не викреслити його з календарного переліку важливих подій", - зазначає політолог.

Оксана Ярош каже, що не варто робити 8 березня вихідним, але статус державного дня мусить залишитися, бо так держава декларує свої пріоритети.

Координаторка Волинського пресклубу, громадська активістка Богдана Стельмах

Богдана Стельмах наголошує: 8 березня – це не просто Міжнародний жіночий день, а тим більше – не свято жінок, весни і краси.

8 березня в Україні: святкувати чи ігнорувати

"Це – Міжнародний день прав жінок і миру. Таким його визнано Генеральною Асамблеєю ООН у 1977 році, яка закликала всі держави створювати антидискримінаційні умови для реалізації жінок у соціумі. Тож говорити про "радянськість" 8 березня немає жодних підстав. Інша справа, що саме в цей період і було викривлене його справжнє значення.

Сьогодні, незважаючи на 21 століття "за вікном", жінки усього світу й України зокрема продовжують потерпати від дискримінації та сексизму. І це стосується усіх сфер – від побутової до політичної. Заяви про те, що сьогодні жінкам нічого не заважає займатися бізнесом або йти в політику, є голослівними, адже навіть ті, котрі зуміли побудувати свою кар'єру, змушені грати за чоловічими правилами, докладаючи вдвічі, втричі більше зусиль і стикаючись із рядом дискримінаційних випадів у свій бік. Як останній із прикладів – призначення на посаду заступниці Міністра енергетики 27-річної Наталії Бойко. Суспільство із садистською насолодою готове зробити все для того, аби показати, що жінка, та ще й молода, не може обіймати подібної посади. І пояснень цьому чимало, проте всі вони мають одну причину – стереотипне сприйняття жінки у суспільстві та її життєвого призначення – бути ніжною, красивою, доброю, люблячою, матір'ю та берегинею", – коментує вона.

З її слів, саме через існування стереотипного образу й упереджене ставлення до жінки варто залишити 8 березня червоною датою в календарі.

"Цей день не обов'язково має бути вихідним (я загалом за зменшення кількості державних вихідних), однак він має нарешті набути свого справжнього значення. І про це значення повинні говорити службовці на всіх рівнях, зокрема – вітаючи жінок", – зазначає Богдана Стельмах.

Депутат Волинської обласної ради Михайло Імберовський:

8 березня в Україні: святкувати чи ігнорувати

"Я думаю, що наші жінки заслуговують не те, щоб раз у рік їх привітали і сказали теплі слова, а робили це постійно. Тому я вважаю, що треба святкувати 8 березня. Це гарне весняне свято. Користуючись нагодою вітаю всіх волинянок: і маленьких, і дорослих. Бажаю настрою весняного, здійснення мрій і всього найращого. Вважаю, це непогано, щоб таке свято було. Та й не варто зараз втручатися і скасовувати державний вихідний. Немає нічого поганого, якщо 8 березня жінкам приділять свою любов і увагу, подарують тюльпани", – каже депутат.

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів