Поділитись:

До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)

Середа, 18 жовтня 2023, 09:29
До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)

У храм села Заболотці на Волині повернули дві ікони: «Пресвята Богородиця» та «Спасителя», які з червня 2023 року перебували на реставрації.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею Юрій Велінець, – передає Суспільне.

Ікони повернули на їхнє місце, вмонтували в іконостас у вівтарній частині храму Хресто-Воздвиженської релігійної громади. Ці ікони намальовані на дошках, на які було натягнуто полотна з образами модерного стилю.

Під іконами знайшли полотна, які датуються ХVІІІ століттям та початком ХІХ століття.

Дослідженням ікон займався художник реставратор Артем Погрібний. З’ясувалось, що у кінці ХІХ – початку ХХ століття фон обидвох ікон було покрито позолотою. На образах не збереглися оклади, на наявність яких вказували характерні сліди на образах, — зазначає Юрій Велінець.

«Враховуючи сюжет й розміри ікон, стало очевидним, що вони розміщувалися в іконостасі поруч із царськими воротами. Найімовірнішою причиною закриття ікон полотнами вважається поява втрат живопису й можливо руйнації окладів, якщо не їхнє викрадення у радянські часи», — каже науковець.

Релігійна громада села Заболотці одну ікону із кіотом передали до Нововолинського історичного музею під охорону держави.

До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото)До волинського храму повернули давні відреставровані ікони (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
18 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
06 квітня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
17 січня 2024
25 грудня 2023
01 грудня 2023
18:49