Поділитись:

Чи планують в Україні посилення мобілізації

Середа, 18 жовтня 2023, 08:54
Чи планують в Україні посилення мобілізації

Ще наприкінці літа президент Володимир Зеленський казав, що військові звертаються до нього з проханням посилити мобілізацію.

Військо потребує більше людей, адже восени планували сформувати кілька додаткових бригад та залучити туди кілька десятків тисяч людей. Однак наразі підстав посилювати мобілізацію нема, – пише ВВС Україна. 

«Сьогодні жодних підстав для того, щоби сказати про необхідність розширення, прискорення або збільшення кількості мобілізаційних заходів, немає», – запевняє президента в парламенті та член комітету з нацбезпеки та оборони Федір Веніславський. 

Він нагадує, що Україна проголосила в перший день війни загальну мобілізацію. «І в межах цієї мобілізації територіальні центри комплектації забезпечують поповнення втрат – і вбитих, і поранених». 

Звісно, визнає він, проводять мобілізацію і для формування нових резервів, «які потрібні для наступу і для звільнення територій». 

«Але підстав на сьогодні говорити, що необхідно різко збільшити кількість мобілізованих, немає», – запевняє Федір Веніславський.

Він, як і загалом влада, визнає існування великої проблеми корупції як у ТЦК, так і під час проходження військово-лікарських комісій. Це питання на особливому контролі у президента та РНБО, силовики ледь не щодня звітують про викриття фактів хабарництва. 

Один з механізмів боротьби із зловживанням раніше оголосив президент – переводити бойових офіцерів керувати регіональними ТЦК.

«Це ідея президента. Я її підтримую повністю. Тому що я абсолютно переконаний, що офіцери, які мають бойовий досвід, – у них є трошки інша система цінностей», – вважає Веніславський.

Він нагадав, що, за рішенням РНБО, усіх керівників обласних ТЦК звільняють і шукають їм заміну серед бойових офіцерів.

«За моєю інформацією, вже більшість цих посад зайняті тими офіцерами, які мають бойовий досвід. Тому процеси ідуть», – наполягає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів