Поділитись:

Коли День святого Миколая за новим календарем

Вівторок, 17 жовтня 2023, 13:52
Коли День святого Миколая за новим календарем

День святого Миколая – важливе релігійне свято, популярне в різних країнах світу. Українці традиційно ставляться до нього з особливим трепетом, а діти обов'язково чекають на подарунки під подушкою.

Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар дати багатьох церковних свят змінилися. Зміни торкнулися й улюбленого свята всіх дітлахів – Дня святого Миколая, – пише ТСН.

День святого Миколая 2023 року: нова дата

Тепер українці святкуватимуть День святого Миколая 6 грудня (замість 19 грудня, як було раніше). 2023 року цей день випадає на середу. Тож святий відвідає домівки українців і покладе свої подарунки дітям під подушки в ніч проти середи. Саме від цього дня розпочинається цикл зимових свят в Україні.

Історія Дня святого Миколая: звідки прийшов святий

Згідно з церковними переказами, святий Миколай був реальною людиною, яка народилася приблизно між 270 і 286 роками в місті Патарі, що на півострові Лікія (нині Туреччина). Його батьки, Феофан і Нонна, були заможними людьми, справжніми християнами. Саме тому від самого народження вони ростили сина в релігійній атмосфері, охрестивши одразу, що в ті часи було рідкістю.

Миколай виріс аскетичним і доволі щедрим чоловіком, який намагався допомагати всім, хто цього потребував. У дорослому віці він переселився до міста Мира, де вирішив присвятити себе наукам. Але саме там його дядько, який був єпископом, висвятив племінника у священники. Незабаром після досягнення повноліття Миколай залишився без батьків. Весь свій спадок він витратив на допомогу біднякам, приносячи до їхніх будинків іграшки, теплі речі тощо.

Всі свої справи Миколай робив таємно, але якось городянам все ж вдалося його вистежити. Дізнавшись, хто робить усі ці добрі вчинки, люди вирішили, що Миколай має стати їхнім єпископом. 325 року він навіть відвідав Перший Вселенський Собор у Нікеї за участі імператора Костянтина Великого.

Миколай встиг зробити чимало хороших справ за своє життя: він визволяв полонених, рятував від страчення невинних, допомагав бідним, особливо дітям. Саме завдяки цьому він і став одним із найшанованіших святих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів