Поділитись:

Україна орендує комплекси ППО, щоб посилити захист під час опалювального періоду

Неділя, 15 жовтня 2023, 16:54
Україна орендує комплекси ППО, щоб посилити захист під час опалювального періоду

Україна орендує системи протиповітряної оборони у міжнародних партнерів для посилення захисту під час опалювального періоду.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, передає Мілітарний.

«Така практика у нас вже є. Деякі країни дали в користування. Зрозуміло, що кожна країна дбає, перш за все, про власні пріоритети та власний захист. Ніхто своє ППО просто так нам не віддасть. Чому так довго постачають ППО, чому дозовано? Бо немає ППО стільки у світі, щоб взяти і нам віддати одразу», – сказав речник Повітряних сил.

Ігнат наголосив, що передача Україні в користування систем ППО на опалювальний сезон є «великим і позитивним знаком».

Країни, які здали свої комплекси ППО в оренду не розкриваються.

«Давайте ми не будемо озвучувати, з якими країнами. Ця інформація чутлива. Особливо наші партнери не хотіли б, щоб ми її озвучували», – наголосив Ігнат.

Також не розголошується номенклатура орендованих засобів ППО, схема і умови оренди засобів протиповітряної оборони.

Орендованими можуть бути пускові установки, радіолокаційні станції, транспортно-заряджальні машини та інші елементи комплексів ППО.

Світова практика оренди озброєнь

Оренда озброєнь – це поширена світова практика, якою користується велика кількість, в тому числі й європейських, країн.

Подібні процедури допомагають на певний час розвантажити економіку і логістику країни-орендодавця від надлишкового майна.

Країна-орендар отримує змогу закрити свої оборонні потреби у короткостроковій або довгостроковій перспективі до заміщення орендованого озброєння власним.

Україна орендує комплекси ППО, щоб посилити захист під час опалювального періоду 

В оренду іншим країнам здають танки, винищувачі, кораблі, підводні човни і боєприпаси. До підписання договору оренди сторони обговорюють процедури компенсації коштів у разі втрати або пошкодження, процедури обслуговування, обмеження експлуатації та сферу застосування.

Україна орендує комплекси ППО, щоб посилити захист під час опалювального періоду 

До прикладу, сьогодні основу Повітряних сил Чехії складають 14 орендованих у Швеції літаків Gripen. Вони будуть залишатися у складі чеських ПС до 2027 року.

Італія розглядає можливість оренди 125 танків Leopard, а Сполучені Штати орендують у Південної Кореї 500 тисяч боєприпасів.

Надрукувати
мітки:
коментарів