Поділитись:

Зрада скасовується: що насправді передбачають зміни в оформленні гуманітарної допомоги з 1 грудня

Субота, 14 жовтня 2023, 13:45
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Міністерство соціальної політики України спростувало інформацію про те, що з 1 грудня волонтери для ввезення гуманітарної допомоги змушені будуть подавати додаткові документи.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці міністерства.

В мережі шириться багато нарікань на ініціативи Мінсоцполітики щодо регулювання гуманітарної допомоги. Занепокоєння благодійних організацій й громадськості стосуються того регулювання, яке Мінсоцполітики або вже скасувало, або наразі скасовує.

Зокрема, поширюється інформація, що начебто з 1 грудня волонтери для ввезення гуманітарної допомоги змушені будуть подавати додаткові документи: дарчі листи, плани розподілів, листи набувачів, коди УКТЗЕД товарів

«Це НЕ так», – наголошують в міністерстві.

У міністерстві зазначають, що навпаки – зміни в законодавстві, ініційовані Мінсоцполітики, якраз скасовують необхідність для благодійних організацій подавати весь цей стос листів, заяв, і паперів, які вимагалися до війни.

Зрада скасовується: що насправді передбачають зміни в оформленні гуманітарної допомоги з 1 грудня

«Це створювало суттєві ризики “ручного регулювання”, непрозорості, з одного боку, а з іншого – значне навантаження на кожну благодійну організацію, яка хотіла поставляти свою допомогу тим, хто її потребує. Саме тому Мінсоцполітики розробило, а Уряд підтримав нову постанову, відповідно до якої треба буде подавати лише ДЕКЛАРАЦІЮ (як і зараз) з найменуванням товарів і їх орієнтовною вагою/кількістю, а решту перерахованих документів – СКАСОВУЄ», – пояснюють у міністерстві.

Тобто, додають у Мінсоцполітики, вони проаналізували і виправили поточні недоліки, завдяки чому з 1 грудня 2023 року ввезення і постачання гуманітарних товарів буде простим, прозорим, та здійснюватись виключно в цифровий спосіб.

Зокрема, нова постанова пропонує:

  • автоматичну реєстрацію отримувачів в Єдиному реєстрі отримувачів,
  • скасування гарантійних листів від військових
  • просте електронне внесення інформації про товари гуманітарної допомоги
  • зручне декларування в електронній або паперовій формі
  • спрощене звітування
  • наявність усієї інформації в електронному кабінеті.

«Відтак, причин для “зради” немає. Навпаки, є – “перемога”. Прозорості, спрощення, цифровізації – над старими, неефективними і бюрократичними процедурами», – переконують у міністерстві.

Нагадаємо: луцька волонтерка Наталія Ариванюк на своїй сторінці у фейсбук написала, що тепер волонтерам доведеться пройти сім кіл пекла, аби військові отримали необхідну амуніцію чи інші речі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
12 квітня 2024
28 березня 2024
16:12
21 березня 2024
17 березня 2024
05 березня 2024
11:10
22 лютого 2024
01 лютого 2024
28 січня 2024
24 січня 2024