Поділитись:

Ціни на продукти: що чекати українцям

Неділя, 15 жовтня 2023, 06:13
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

В Україні вже найближчим часом здорожчають овочі та фрукти, вартість підвищуватиметься щомісяця. 

Про це повідомив очільник парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Він наголосив, вже почалися змінюватися ціни на молочні продукти і яйця, які до Нового року можуть подорожчати до 75 гривень за десяток.

«Рекордсменом зі зростання цін цього року знову будуть курячі яйця. Велика частка яєць в Україні виробляється саме в невеликих господарствах. Зараз ми знаходимося в точці, коли зменшується пропозиція від домогосподарств і ціна починає підійматися вгору. Тому велика вірогідність того, що до новорічних свят ціни сягнуть показника минулого року, коли яйця на полицях коштували близько 75 грн за десяток», – зауважив Олександр Гайду.

Він також зазначив, що крім яєць дорожчатимуть:

  • овочі та фрукти — на 5-10% щомісяця
  • молочні продукти — на 3-5% щомісяця

Продукти дорожчатимуть, оскільки на це впливають сезонні чинники. Наприклад, у холодну пору року овочі та фрукти повинні міститися в спеціальних сховищах, тому їхня собівартість зростає.

«Господарства, у яких немає таких сховищ, намагаються до початку холодів реалізувати свою продукцію, а господарства, у яких є склади, намагаються розтягнути реалізацію до початку літа, коли ціна буде вищою», – сказав Гайду.

Нагадаємо: аналітики припускали, що до кінця року зростання цін на яйця в Україні може скласти 10-15%. Монологічних рекордних злетів не очікують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів