Поділитись:

80 грн за десяток: у кого бюджетні заклади Волині купують «золоті» яйця

Середа, 11 жовтня 2023, 09:38
80 грн за десяток: у кого бюджетні заклади Волині купують «золоті» яйця

Окремі бюджетні заклади Волині у вересні закупили яйця за цінами від шести до восьми гривень за штуку. Тоді як середньоринкова ціна, за даними Мінфіну, становила 4,8 грн. Всі як один пояснюють такі ціни логістичними труднощами.

Хто і чому так розкошує, – з’ясував Центр журналістських розслідувань «Сила правди». 

Всі ще пам’ятають, який резонанс викликала новина про закупівлі Міністерством оборони продуктів харчування за завищеними цінами. Найочевиднішим маркером нечистих на руку чиновників стали курячі яйця, які обійшлися бюджетові по 17 гривень за штуку. Волинські бюджетні заклади також практикують купувати «золоті» яйця. Докази цьому знаходимо на електронному майданчику державних закупівель «Prozorro».

80 грн за десяток: у кого бюджетні заклади Волині купують «золоті» яйця 

Першість серед покупців яєць за бюджетні кошти у перший місяць нового навчального року посів відділ гуманітарної політики Велицької сільської ради на Ковельщині. Він підписав договір з підприємицею Світланою Лавринчук на придбання 2,5 тисяч яєць за 20 тисяч гривень. Таким чином вартість десятка яєць сягнула 80 гривень, або ж 8 гривень за штуку. Договір уклали 20 вересня. 

За словами відповідального за закупівлю у Велицькій сільській раді Богдана Островика, під час фактичної закупівлі сума може бути меншою, якщо загальна ціна на яйця знизиться. З цим продавцем співпрацюють не вперше, а надають йому перевагу, бо не відмовляється підвозити яйця під самісінький поріг.

«До прикладу, товар коштує 5 гривень, але він ще повинен містити у собі доставлення. Нам буде набагато дорожче його забрати, ніж коли його доставлять на місце. Виходить, що товар вони привозять під кожну школу. Якщо школі потрібно – вони замовляють, їм привозять, а тоді вже ми оплачуємо, — пояснює посадовець. — У нас маленька кількість тих, хто хоче з нами співпрацювати, бо до нас трохи далеко. Якщо хтось і приходить, то вони потім відмовляються, бо не вигідно доставляти. Тут середня вартість вказана: якщо купують, а ціна падає, то виходить менше».

На другій позиції у вересні – з яйцями по 6 гривень за штуку – одразу чотири замовники. Зокрема, відділ освіти, молоді та спорту Любомльської міської ради ще 30 серпня підписав угоду на закупівлю 7000 яєць на суму 42 тисячі гривень із підприємицею Мирославою Яремою, з якою співпрацюють з 2018 року. Таким чином десяток обійшовся в 60 гривень, а одне яйце – 6 гривень. Практично половину від суми договору – 20 910 гривень – відділ вже сплатив.

«Постачальник, укладаючи із замовником договір на поставку товару протягом 2023 року, бере на себе зобов’язання виконання договору, тому теж враховує всі свої ризики – це і сезонність, яка впливатиме на ріст ціни на товар, і здорожчання паливно-мастильних матеріалів та електроенергії, інших факторів та чинників. Звичайно, що замовником перед укладанням договору на поставку яєць проводився аналіз цін на ринку у Волинській області. Всі ми розуміємо, що в звʼязку із нестабільною ситуацією в країні через російську агресію відбувається таке часте коливання цін на ринку», – пояснюють любомльські освітяни.

У цієї ж підприємиці 10 тисяч яєць на суму 60 тисяч гривень у вересні закупив відділ освіти, культури, молоді та спорту Рівненської сільської ради. Директорка відділу Наталія Даниш каже, що немає продавців, які можуть поставити продукцію за нижчою ціною, а через невеликі об’єми замовлення й значні відстані між школами – й поготів.

«Немає постачальників, які зможуть доставити нам продукцію за меншу ціну. Це річна закупівля: ціна змінюватися не повинна. Якщо вартість буде стабільно меншою до грудня, можливо, будемо зменшувати. Проте ми ж не можемо сьогодні купити по 4, завтра – по 5, потім – по 6, 7 чи 8. Якби об’єми були більшими, то можливо. Ще у нас досить велика віддаленість між однією й іншою школою – в межах 70 кілометрів», – пояснює Наталія Даниш.

80 грн за десяток: у кого бюджетні заклади Волині купують «золоті» яйця 

Одразу дві рожищенські школи купили яйця по 6 гривень за штуку в підприємця Нікіти Марчука. За словами директора Рожищенського ліцею №1 і депутата Рожищенської міської ради Мирослава Максимюка, у виборі підприємця вони керувалися критерієм найнижчої ціни серед запропонованих. 

«Який підприємець, з тих, що у нас є, запропонував, того ціну і вибрали.  Для прикладу, навіть якби це був би підприємець чи фірма з Луцька, чи погодилися б вони мені в школу в тиждень возити 20 чи 50 яєць за таку ціну? Ви ж теж враховуйте такі позиції. Нам за загальною закупівлею, не пам’ятаю точно, треба всього чи 250, чи 400 яєць», – пояснює керівник закладу.

Разом з тим, цей ліцей провів закупівлю 2800 яєць на суму 16 800 гривень. Директор також додав, що працюють з Нікітою Марчуком не вперше як, зрештою, і низка інших закладів громади.

Це підтвердила і головна бухгалтерка Рожищенського ліцею №4 Аліна Страшинська. Тут у Марчука купили 550 одиниць на суму 3 300 гривень. Бухгалтерка каже, що головний критерій – надійність постачальника. 

«Ми великими партіями не закуповуємо. Ціна була закладена у січні, коли вони були по 12. Мусимо дотримуватися, а що робити? Коли договір укладався, можливо, я не проконтролювала середньоспоживчу на початок вересня. На жовтень ціна має бути врегульовано згідно з середньоспоживчою. Тому що надалі нас не фінансують, дають тільки гроші буквально на місяць, то я не можу розрахувати договори наперед, а мушу притримуватися сесії. Фінансування ми недоотримуємо, а годувати дітей мусимо кожен день.

Дуже надійний постачальник. Поки виставляється середньоспоживча ціна, яка там десь притримувалася, то діти вже харчувалися. Він каже, що не може змінити, бо в калькуляції це вже закладається. Від цього постачальника ми завжди маємо і лояльність, і дотримання цін. Можливо, я з навантаження десь недогледіла щодо цього продукту і кілька тижнів була не врегульована ціна. У жовтні я маю статистику за вересень і проглядаю. Ну і закупівельна ціна: він каже, що по 5 гривень тільки може їх купити, а ще з доставкою до школи. Мені ніхто не привезе лоток яєць саме в той понеділок, чи вівторок, в який мені потрібно. Були різні постачальники протягом останніх періодів, які просто підводили по датах. І що? Кухар у мене йде з пакетом до магазину і купує, бо треба терміново годувати дітей», – пояснює Аліна Страшинська.

Водночас комунальний опорний заклад загальної середньої освіти «Рожищенський ліцей №3» придбав 6 200 яєць по 5,5 гривень за штуку.  21 вересня заклад підписав угоду із підприємицею Світланою Міщанчук. На кілька копійок дешевше Гуманітарний відділ Оваднівської сільської ради закупив 347 яєць у Вячеслава Спічака, заплативши 1858 гривень. 

У межах чотирьох гривень, але з різницею у копійки, яйця придбали: Смідинська сільська рада – 5 тисяч яєць по 4,7 гривні в Оксани Матвійчук; відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Олицької селищної ради – 15 тисяч яєць по 4,3 гривні за штуку в підприємиці Вікторії Склянчук.

Договір, в якому яйце вартує 4,2 гривні, 12 вересня уклав Нововолинський науковий ліцей Волинської обласної ради із підприємцем Русланом Федорчуком. А Волинський пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства придбав яйця за ціною 4 гривні. Договір на 1080 одиниць товару підписали 1 вересня зі Світланою Міщанчук.

У вересні 2023 року, за даними Мінфіну, середньоринкова ціна на яйця курячі в Україні становила 4,8 гривні. Станом на початок жовтня у супермаркетах Луцька ціна яєць хоч і вища за середню, та все ж відстає від тої, яку готові платити бюджетники – 50-60 гривень за десяток. 

Нагадаємо: у Підгайцях відремонтують вулицю, яка веде до сільради, майже за 14 мільйонів гривень. Тендер на капітальний ремонт дороги виграла будівельна компанія «Житлобуд-2», зять директора якої балотувався в депутати громади у 2020-ому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів