П'ята частина російських шпигунів у Європі перебуває у Швейцарії, – ЗМІ

Неділя, 08 жовтня 2023, 14:53

У Швейцарії перебувають близько 80 російських шпигунів, що становить близько однієї п’ятої від загальної кількості агентів Росії в Європі.

Про це повідомила швейцарська газета Neue Zürcher Zeitung з посиланням на дані Федеральної розвідувальної служби Швейцарії, – пише «Європейська правда».

Європейські держави активно протидіють мережі російської розвідки, висилаючи працівників посольств РФ від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Швейцарія через тривалу традицію нейтралітету до такого кроку не вдавалась. За оцінками розвідувальних служб, якою ті поділились у вересні з членами парламенту, в країні зараз перебувають близько 80 російських агентів.

Представник швейцарського Департаменту закордонних справ у коментарі NZZ підкреслив, що уряд країни «не накладає жодних санкцій у вигляді вислання дипломатів», додавши, що канали зв'язку з Росією мають бути збережені.

«Коли Швейцарія висилає дипломатів, вона робить це з міркувань внутрішньої безпеки, і про ці випадки не повідомляється публічно», – додав співрозмовник.

Такі швейцарські міста, як Женева й Берн, завжди привертали увагу розвідок через розташування там міжнародних організацій і компаній, проблема шпигунства РФ стала більш гострою темою дебатів серед швейцарських політиків.

«Ці іноземні агенти становлять загрозу для внутрішньої і зовнішньої безпеки Швейцарії», – заявив в інтерв'ю NZZ член Національних зборів Швейцарії (нижньої палати парламенту) Фабіан Моліна.