Поділитись:

«Вагнерівці» замовляли в компанії з Китаю супутникові знімки, зокрема Москви – AFP

П'ятниця, 06 жовтня 2023, 20:09
«Вагнерівці» замовляли в компанії з Китаю супутникові знімки, зокрема Москви – AFP

Російська терористична група Вагнера у 2022 році підписала контракт із китайською фірмою Beijing Yunze Technology Co Ltd на придбання двох супутників і використання їхніх знімків для розвідувальної діяльності. 

Про це стало відомо агенції AFP від джерел, пише «Європейська правда».

У розпорядженні агенції опинився контракт між «вагнерівцями» й китайською фірмою за листопад 2022 року, коли терористи відігравали важливу роль у повномасштабному російському вторгненні в Україну.

Контракт передбачав придбання двох китайських супутників – JL-1 GF03D 12 та JL-1 GF03D 13, які перебувають на орбіті на висоті 535 кілометрів над Землею. Вартість послуг оцінювалась у понад 30 мільйонів доларів.

Із російського боку контракт підписував Іван Мечетін – генеральний директор компанії «Ніка-Фрут», яка співпрацювала з компаніями з орбіти засновника «вагнерівців» Євгенія Пригожина, який загинув в авіакатастрофі в серпні.

За даними джерела AFP у європейських спецслужбах, група Вагнера використовувала знімки для планування операцій в Україні, Африці й навіть на території Росії – під час невдалої спроби заколоту в червні.

Незрозуміло, чи знала китайська влада про укладання цього контракту – який, як стверджують джерела AFP, досі чинний. Але у США ще в лютому запровадили санкції проти Beijing Yunze Technology Co Ltd.

У квітні Державний департамент США також запровадив санкції проти компанії Head Aerospace Technology, яка постачала супутникові знімки України «організаціям, пов'язаним із ПВК «Вагнер» і Євгенія Пригожина».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів