Поділитись:

У Туреччині знайшли фрагмент статуї Олександра Македонського

Субота, 07 жовтня 2023, 02:59
У Туреччині знайшли фрагмент статуї Олександра Македонського

Археологи виявили у Туреччині голову мармурової статуї Олександра Македонського. Вона свідчить про те, що античний правитель був популярний через століття після своєї смерті.

Про це повідомляє Live Science, – пише Дзеркало тижня. 

Статуї знайшли у верхніх ярусах руїн римського театру Конуралпе, неподалік західного узбережжя Туреччини. Вважається, що статуя була виготовлена у II столітті нашої ери. Олександр Македонський помер у 323 році до нашої ери, тобто скульптуру виготовили понад 400 років після його смерті.

Дослідники вивчили мармурову голову і дійшли висновку, що це зображення Олександра Македонського.

«[Він] зображений з глибокими і спрямованими вгору очима… і злегка відкритим ротом, що ледве оголює зуби. Два пучки волосся, розділених ззаду і з боків, схожі на левову гриву. Це зображення – унікальна зачіска Александра Великого», – йдеться у заяві чиновників муніципалітету Дюздже.

У руїнах театру знайшли фрагменти та інших статуй, наприклад, бога Аполлона та міфічного чудовиська Медузи.

Олександр Македонський був популярною особистістю у стародавньому світі ще довго після своєї смерті у 32-річному віці у Вавилоні. Багато в чому його слава зберігалася завдяки його наступникам, які вихваляли його як ідеального правителя, якому вони прагнули наслідувати.

Хоча формально Олександр сам не був греком, він був зачарований грецькою культурою і поширював її, коли розпочав кампанію військових завоювань на півдні та сході, кульмінацією якої стала поразка могутньої Перської імперії у серії битв між 334 р. до н.е. та 331 р. до н.е.

Як розповів історик з Кембриджського університету Пол Картледж, правителі пізніших часів також карбували монети із зображенням Олександра Македонського, щоб узаконити своє правління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 квітня 2024
10 березня 2024
28 січня 2024
26 січня 2024
09 листопада 2023
08 листопада 2023
09 жовтня 2023
27 вересня 2023
11 серпня 2023
03 серпня 2023