Поділитись:

У Луцьку водяні щури окупували Сапалаївку (відео)

Вівторок, 03 жовтня 2023, 16:17
У Луцьку водяні щури окупували Сапалаївку (відео)

Водяні щури окупували річку Сапалаївка у Луцьку. 

Про це «12 каналу» повідомили глядачі.

Люди бідкаються, що щури відлякують качок і, взагалі, можуть бути переносниками небезпечних хвороб, від яких можуть постраждати як тварини, так і люди. 

За словами Катерини Сухомлин, завідувачки кафедри зоології ВНУ імені Лесі Українки, у Сапалаївці щури були завжди, для пернатих вони загрози не несуть. Але як і птахи полюбляють жити поблизу водойм, на узбережжі повільних річок, каналів та струмків біля озер та боліт. Саме тому луцька Сапалаївка є ідеальним варіантом для цих тварин. 

«Вони там з'являються, плавають, так само як і в каналах парку імені Лесі Українки. Тобто це тварина типова для нашого краю», – зазначила Катерина Сухомлин. 

Водяні щури живуть сім'ями у нормах. Влітку довжина їхніх осель може сягати 70 метрів – усе це задля власної безпеки, адже через малі розмір тварини є ласою здобиччю для багатьох хижаків. Разом з тим, щури самі можуть небезпечними, бо є головним осередком і переносником туляремії.

«Заражаються люди, які прямо чи опосередковано спілкуються або контактують з хворими тваринами. Це, наприклад, ті, що ведуть промисел цих тварин. Якщо, наприклад, ви на городі знайшли таку тварину і хочете її знищити, поставили капкан, і вона туди потрапила – бажано таку тварину руками не брати, бо ніхто не знає, хвора вона чи здорова», – повідомляє завідувачка кафедри зоології. 

Якщо ви побачили водяного щура, то краще його не торкатися. Навряд чи він буде кусати людину. Якщо це трапилось, треба одразу звернутися до лікаря. Якщо знайшли цю тварину мертвою, то краще закопайте у яму глибиною близько метра, аби уникнути зараження. 

Туляремія – гостра інфекційна хвороба тварин та людини, що вражає насамперед лімфатичну систему і шкіру, селезінку. Основні характеристики: множинні некротичні вогнища у різних органах, лихоманка і загальна інтоксикація.

Загрози саме у місті зоологиня від водяних щурів не вбачає. 

Детальніше – у відео: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024