Поділитись:

НАЗК внесло найбільші китайські нафто-газові компанії до переліку міжнародних спонсорів війни

Вівторок, 03 жовтня 2023, 14:48
НАЗК внесло найбільші китайські нафто-газові компанії до переліку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) та China National Petroleum. Corporation (CNPC).

Про це повідомили на сайті НАЗК.

«Три найбільші китайські нафтогазові компанії продовжують реалізовувати спільні проєкти з РФ та фінансувати стратегічну галузь Росії сплатою своїх значних податків», – зазначили в агентстві.

CNOOC Group

CNOOC Group – третя за величиною національна нафтова компанія Китаю після CNPC та Sinopec. Вона є найбільшим морським видобувачем нафти та газу в КНР.

Дочірня компанія CNOOC Limited, як і інша китайська компанія CNPC, мають по 10% акцій у проєкті «Арктик СПГ-2», що розташований на півострові Гидан в Арктичному регіоні РФ. Капітальні вкладення для запуску проєкту «Арктик СПГ-2» на повну потужність оцінюються у 21,3 млрд дол. США.

Від початку повномасштабного вторгнення компанія продовжувала активно нарощувати співпрацю з Росією. У липні 2023 року була добудована та спущена на воду перша лінія зрідження природного газу (ЗПГ) на плавучій основі гравітаційного типу, так званий «плавучий завод», проєкту «Арктик СПГ-2». Участь у його відкритті брав особисто президент країни-агресорки Володимир Путін.

Реалізація цього проєкту може збільшити частку Росії на світовому ринку зрідженого природного газу до 15%, наразі її частка складає близько 8%.

Російська пропаганда також приділяє надзвичайну увагу реалізації проєкту.

«Його реалізація є «перепусткою» за кордон, оскільки зріджений газ не підпадає під санкції чи інші вторинні обмеження. Газ із Росії є своєрідною страховкою, що ненадійні заокеанські постачальники не будуть єдиними, хто диктуватиме умови клієнтам на ринку під час зимового опалювального сезону.

Інфраструктурні об’єкти зі зрідження природного газу показують, що ні про яку ізоляцію Росії від решти світу і технологій, як говорить західна пропаганда, немає. Введення в експлуатацію такого заводу стане тріумфом, який спростовуватиме всі наративи Заходу», – йдеться у російських ЗМІ.

Sinopec Group

Sinopec Group – це друга за величиною державна компанія Китаю, яка займається видобутком викопного палива та спеціалізується на переробці сирої нафти.

Ще наприкінці березня 2022 року представник Sinopec заявив, що китайська державна енергетична компанія продовжуватиме купувати сиру нафту та газ у Росії, навіть якщо західні демократії посилять санкції у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Корпорація володіє 10% відсотками акцій ПАТ «Сибур Холдинг», при цьому за I півріччя 2023 року російським холдингом були сплачені податки до бюджету держави-агресора на суму 33 млрд руб. (або 347 млн дол. США);

Sinopec через підконтрольну «Соихл Гонконг Холдинг Лимитед» також володіє часткою 40% у ТОВ «Амурский газохимический комплекс». У 2022 році, цим підприємством було сплачено податків на суму 2,1 млрд руб. (або 30 млн дол. США) до бюджету РФ.

China National Petroleum Corporation

China National Petroleum Corporation – найбільша китайська національна нафтогазова корпорація та одна з найбільших світових енергетичних компаній з видобутку нафти та газу.

Прибуток корпорації у 2022 році зріс більш ніж удвічі, збільшившись до 21 млрд дол. США на тлі глобального скорочення поставок нафти, частково через війну в Україні.

China National Petroleum Corporation має значну інтеграцію з найбільшими компаніями Росії у сфері нафтогазової галузі, а також урядом держави-терориста. Серед основних спільних проєктів:

  • ВАТ «Ямал СПГ» (спільний проєкт з підсанкційною компанією ПАТ «Новатек», у якому CNPC володіє 20% акцій);
  • проєкт «Арктик СПГ-2» (спільний проєкт з підсанкційною компанією ПАТ «Новатек», у якому CNPC володіє часткою 10%);
  • газопровід «Сила Сибіру» (CNPC та підсанкційний АТ «Газпром» є операторами зазначеного газопроводу);
  • нафтопровід «Сковородино – Мохе – Дацин» тощо.

Володіючи часткою компаній у РФ, CNCP сплачує значні податки до бюджету агресора, що дає змогу продовжувати цю війну. Так, сума податку на прибуток «Ямал СПГ» у 2022 році становила близько 80 млрд руб. (або 1,14 млрд дол. США).

Крім того, у вересні 2022 року «Газпром» і CNPC домовилися перейти на оплату послуг в національних валютах (рублях і юанях), що посилює та стабілізує російський рубль попри введені санкції.

У НАЗК зазначили, що урядом держави-агресора з 1 січня 2023 р. терміном на три роки було підвищено ставку з податку на прибуток для експортерів ЗПГ з 20% до 34%. Це означає, що податки від експорту зрідженого природного газу майже вдвічі (+ 70%) збільшать наповнення бюджету Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів