Поділитись:

Завдяки "теплим кредитам" лучани удвічі-утричі менше платять за тепло

Субота, 04 березня 2017, 17:26

Луцькі ОСББ-учасники програми "теплих" кредитів комплексно утеплили будинки та в 2-3 рази менше сплачують за тепло.

Про це розповів Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час прес-туру на тему "Історії успішної термомодернізації ОСББ. Луцьк", – повідомляє управління комунікації та зв'язків з громадськістю Держенергоефективності.

Зі слів Сергія Савчука, повна термомодернізація багатоповерхівки – утеплення разом із облаштуванням ІТП з погодним регулювання – дозволяє її мешканцям вдвічі менше платити за опалення. Ефективними є й інші окремі заходи: після заміни вікон та дверей економія тепла складає 14 %, після модернізації інженерних систем – 12 %, а після встановлення ІТП – 10 %. Модернізація освітлення дає змогу скоротити споживання електроенергії на 71 %.

Мешканцям багатоповерхівок економічно вигідно брати участь у таких програмах. За умовами програми, ОСББ отримує з держбюджету відшкодування 40 % суми кредиту. Компенсація буде до 70 %, якщо у будинку проживають родини, що отримують субсидії. Крім цього, наприклад, Луцька міська рада відшкодовує всю відсоткову ставку за "теплим" кредитом. Відтак, витрати ОСББ на утеплення складуть фактично половину та менше їх ринкової вартості.

Також Сергій Савчук додав, що навіть за умови великого кредиту сумою більше 1 млн грн витрати ОСББ складуть лише 55 %. Все інше – це державна та місцева фінансова підтримка. Отже, витрати однієї родини за кредитом складуть в середньому лише 129 грн у місяць, при цьому економія на оплаті за опалення буде сягати більше 400 грн у місяць.

Переконатися у тому, що заходи з енергоефективності дозволять втричі менше сплачувати за комунальні послуги, змогли мешканці багатоповерхівки, об'єднаних в ОСББ "Відродження". У будинку повністю замінено всі мережі на нові, встановлено ІТП, світлодіодне освітлення, замість старих вікон та дверей в під'їздах – нові енергоефективні. Цього року в планах ОСББ – утеплення даху. У результаті проведених робіт у січні цього року витрати мешканців будинку на опалення склали 12,53 грн за 1 кв.м, що втричі менше ніж в інших будинках Луцьку, де мешканці сплачували по 42,66 грн за 1 кв.м.

Інше луцьке ОСББ "Авангард-Луцьк" зайнялося енергоефективністю завдяки участі в Урядовій програмі "теплих" кредитів. ОСББ провело капітальний ремонт водостоків та покрівлі будинку, встановити ІТП, замінити вікна та двері, повністю утеплити будинок. Для цього ОСББ взяло "теплий кредит" на суму майже 2,7 млн гривень. З цієї суми держава відшкодувала 791 тисячу грн, а місто взяло на себе виплату відсотків за кредитом. Витрати мешканців за кредитом становлять 5 грн за 1м² житлової площі.

"У результаті жителі будинку майже вдвічі скоротили рахунки за опалення у поточному опалювальному сезоні. Так, наприклад, у січні вони заплатили лише 21,94 грн за 1м², в той час як середній тариф по місту склав 42,66 гривень", – наголосив Сергій Савчук.

Зі слів Голови Держенергоефективності, саме Луцька міська рада першою почала стимулювати ОСББ до термомодернізації багатоповерхівок, запровадивши для цього міську програму відшкодування відсотків за кредитами на енергоефективні матеріали та обладнання. А вже сьогодні майже всі міста-обласні центри перейняли досвід Луцька.

На сьогодні Урядовою програмою "теплих" кредитів вже скористалося 664 ОСББ, які залучили більше 80 млн грн на проведення таких енергоефективних заходів, як утеплення фасадів, горищ, підвалів; встановлення приладів обліку води та тепла, багатозонних лічильників електроенергії, радіаторів опалення з терморегуляторами; заміна вікон на нові з енергозберігаючим склом; модернізація освітлення; облаштування ІТП тощо.


Надрукувати
мітки:
коментарів