Жінкам з медичною освітою треба стати на облік до кінця року

Середа, 27 вересня 2023, 14:49

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що з 1 жовтня для військовозобов'язаних жінок із медичною освітою «нічого не зміниться».

Про це посадовець повідомив у ефірі телемарафону «Єдині новини», – передає Суспільне.

«Медичні професії для жінок і фармацевтична освіта для жінок з часів Незалежності підпадали під перелік тих спеціальностей, які входили до військового обліку і який затверджувався наказом глави МО. Тому змін не відбувається, окрім тих, які зробила Верховна рада, вносячи зміни в закон про військовий облік», – сказав Ляшко.

Очільник МОЗ підкреслив, що медичні професії "виокремили вже прямо в законі, зазначивши, що жінки з медичною та фармацевтичною освітою підлягають постановці на військовий облік, а також й інші спеціальності, які визначені у переліку, затвердженому наказом Міноборони".

Як нагадав посадовець, уряд ухвалив постанову, яка передбачає, що з 1 жовтня 2023 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою до кінця 2026 року мають стати на облік у центрах комплектування.

Ляшко пояснив, що до постанови Кабміну, яка регулює питання перетину державного кордону, поки змін, що стосуються жінок з медичною та фармацевтичною освітою, не внесено.

«Обмеження щодо жінок з медичною або фармацевтичною освітою можуть застосовуватися тільки тоді, коли такі жінки перебувають на державних посадах, в центральних органах виконавчої влади або є народними депутатами чи депутатами місцевих рад. Саме тоді, як і для всіх інших держслужбовців, на жінок-медиків можуть поширюватися обмеження щодо перетину державного кордону. Інших змін немає і не планується», – продовжив міністр.

Очільник МОЗ розповів, що кожен суб'єкт господарювання має у структурі людину, яка веде мобілізаційний облік.

«Ведуться певні списки, які діляться на категорії: офіцерський, старшинський, рядовий склад. Ці дані передаються до центру комплектувань. Тому зараз є законодавча вимога, є встановлений порядок, є певна інструкція МО, що повинні всі зробити, за якою формою подати ці документи», – додав посадовець.

Що відомо про військовий облік для жінок

6 вересня 2022 року тодішній міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ, яким відтерміновувалися строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року.

У жовтні 2022 року Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №6482 "Про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних".

21 жовтня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон, за яким жінки з медичною або фармацевтичною спеціальностями, підлягають взяттю на військовий облік. Інші можуть це зробити за власним бажанням.

У січні уряд оприлюднив правила військового обліку для жінок-медиків, які входять до ухваленого 30 грудня Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Згідно з документом, у жінок буде 7 днів після отримання тимчасового посвідчення військовозобов'язаного на прибуття до військкомату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: