Поділитись:

Скільки коштує картопля на Волині: чи доведеться платити більше (відео)

Понеділок, 25 вересня 2023, 12:35
Скільки коштує картопля на Волині: чи доведеться платити більше (відео)

На Волині картопля нового врожаю здорожчала на гривню-дві за кілограм у порівнянні з минулим роком. Цього року в області посадили понад 84 тисячі тонн, орієнтовно як і торік.

Зараз господарі продовжують збирати картоплю з полів, – розповів Суспільному керівник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко.

Що кажуть про ціну на картоплю в управлінні агропромислового розвитку

Зі слів Юрія Юрченка, цього року середня урожайність становить 150 центнерів з гектара, орієнтовно на рівні минулого року. Загалом очікується валовий збір в цьому році понад мільйон тонн картоплі, що повністю забезпечує внутрішні потреби. Також можна буде експортувати за межі області.

Оптова ціна на картоплю — 3,5-4,5 гривні за кілограмОптова ціна на картоплю — 3,5-4,5 гривні за кілограм
 

«Зараз ціна 3,5 – 4,5 грн за кілограм. В той час, за даними найбільшого ринку на Західній Україні «Шувар», останніх дві декади спостерігається ріст цін на картоплю. І на сьогодні там оптові ціни 6 – 7 гривень», – каже Юрій Юрченко.

Керівник обласного управління агропромислового розвитку Юрій ЮрченкоКерівник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко
 

На луцьких ринках вартість кілограма картоплі коливається від семи до 18 гривень, цибулі  – від 20 до 25 гривень. Як розповів Юрій Юрченко, до повномасштабної війни основним споживачем картоплі з Волині були люди, які проживають на території, де зараз тривають бойові дії.

Які ціни на луцьких ринках

«Цього року вже є машини, які їздять і скуповують. Минулого року картопля з Волині практично не вивозилась. Тому ціна картоплі була п'ять гривень. І люди в кінці сезону за безцінь її віддавали, бо не було куди її подіти», – каже продавчиня Любов Грасюк.

Свій урожай жінка продає сітками. Більшу картоплю – по десять гривень, меншу віддає по вісім за кілограм.

Продавчиня Любов ГрасюкПродавчиня Любов Грасюк
 

Віктор Плевако свою картоплю продає по 15-20 гривень за кілограм. Каже, що це новий сорт «Кроне». Пояснює: так цінить свою продукцію, бо вкладає у неї багато своєї праці – техніки в господарстві немає, все обробляє вручну.

«Ціни на картоплю – сім-вісім гривень за кілограм, якщо сітками брати. Я думаю, що недорого. Це нормальна ціна», – каже покупець Дмитро Лука.

Покупець Дмитро ЛукаПокупець Дмитро Лука
 

Віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук розповів Суспільному, що ціна на картоплю нового врожаю знизилась, і це, як він вважає, загальноукраїнська тенденція. Картоплі українцям вистачить, проте вона дорожчатиме. Каже: в залежності від погодних умов, завершать збирати картоплю наприкінці жовтня – на початку листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів