Поділитись:

Наскільки реально розпустити Луцькраду?

Четвер, 02 березня 2017, 16:42
Наскільки реально розпустити Луцькраду?

Депутати Луцької міської ради заговорили про розпуск ради, адже вони ніяк не можуть зібратися та визнати смерть міського голови Миколи Романюка. Мовляв, це єдиний вихід з патової ситуації, що склалася.

Про те, наскільки це реально, пояснив головний редактор ділового видання "Конкурент" Андрій Лучик.

"Отож, стаття 78 Закону України про місцеве самоврядування визначає виключний перелік випадків, коли повноваження ради можуть бути припинені. Це:

1. Рада приймає рішення з порушенням законодавства та ігнорує вимоги компетентних органів їх усунути.

2. Якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені цим Законом, або рада не вирішує питань, віднесених до її відання.

3. Коли впроваджуються військово-цивільні адміністрації", – пише журналіст у Facebook.

І зауважує, що війни у нас офіційно немає, про рішення з порушеннями нічого не відомо. Тому залишається варіант, коли не проводяться сесії.

"Далі ми знову маємо "вилку" варіантів: або розпускаємо раду за результатами місцевого референдуму, або за рішенням Верховної Ради. Оскільки закону про місцеві референдуми не існує станом на сьогодні, тому по суті залишається лише вольове рішення Верховної Ради", – йдеться у повідомленні.

Є ще одна цікава річ: у рішенні Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування від 2012 року щодо документів, необхідних при припиненні повноважень місцевої ради, потрібно подавати такі документи (для випадкув Луцьку):

1. Подання міського голови про призначення позачергових виборів.
2. Обґрунтування підстав дострокового припинення повноважень місцевої ради.

Журналіст відзначає, що тут знову тупик: міського голови немає, особи, яка здійснює його повноваження – теж. Але таке подання ще може зробити голова обласної державної адміністрації.

"Наприклад, свіженьке рішення від квітня 2016 року, коли комітет підтримав проект Постанови ВР не від члена комітету про дострокові вибори в смт. Коцюбинське (http://komsamovr.rada.gov.ua/…/article;jsessionid=95836B3A4…) Ну й цитата із ЗУ "Про місцеве самоврядування":

"У разі дострокового припинення повноважень ради позачергові місцеві вибори призначаються Верховною Радою України не пізніше ніж у дев'яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідної ради. Порядок проведення позачергових виборів рад визначається законом про вибори".

Резюме: політична криза в ЛМР триває, але все має свій початок і кінець. Вихід є", – сказано у дописі.

Надрукувати
мітки:
коментарів