Поділитись:

На Волині у двох громадах виявили нітрати в колодязях і свердловинах

Середа, 20 вересня 2023, 16:06
На Волині у двох громадах виявили нітрати в колодязях і свердловинах

У Ковельському районі на Волині у селах Головненської і Вишнівської громад під час моніторингових досліджень якості нецентралізованого постачання в селах двох громад виявили нітрати.

Про це стало відомо згідно з даними обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

«У селах Головненської та Вишнівської громад фахівці Любомльського відділення відібрали 28 проб води з колодязів у садибах, де проживають діти до 3 років», – йдеться у повідомленні. 

У санітарно-гігієнічній лабораторії Ковельського відділу у вісьмох пробах води виявили нітрати, які можуть спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію

Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, що викликає значне підвищення вмісту метгемоглобіну в крові. Його зумовлює токсична дія нітратів на гемоглобін. Це призводить до кисневого голодування, яке, у свою чергу, до порушень у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем.

У групі підвищеного ризику – діти до 3-хроків, а особливо – немовлята до року, котрі перебувають на штучному вигодовуванні. Чутливі до нітратів також люди похилого віку, хворі на анемію, ті, у кого є захворювання дихальної та серцево-судинної систем.

Ознаки отруєння нітратами:

  • діарея, нудота, блювання;
  • задишка, тахікардія, ціаноз (посиніння шкіри та слизових оболонок);
  • різкі болі в животі, пожовтіння очей;
  • сонливість, втома, головний біль.

Для профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії рекомендують:

  • не використовувати для приготування дитячого харчування чи страв, не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л);
  • стежити за якістю води, призначеної для харчування та пиття дітей до 3 років, особливо немовлят. Якщо в ній виникають сумніви, використовувати фасовану воду.

«Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо», – додають в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів