Поділитись:

Світязь проти приєднання до Шацької територіальної громади

Четвер, 02 березня 2017, 16:32
Світязь проти приєднання до Шацької територіальної громади

Мешканці села Світязь не бачать перспективи в приєднанні до Шацької об'єднаної територіальної громади.

Таку думку висловив Світязький сі­льський голова Микола Цвид, – повідомляє громадсько-політичне видання "Шацький край".

Зі слів сільського голови, на початку реформи де­цент­­ралізації в Шацькому районі пла­ну­валося три об'єднані громади, одна з яких Світязька. Це був оптимальний ва­ріант, його підтриму­вали і в області. До складу Світязької гро­мади мали ввійти ще Пульмів­ська і Грабівська сільські ради. Але Пу­льмо не захотіло приєд­нуватися до Світязя, Грабове взагалі не дало відповіді, порушивши про­цедуру процесу об'єднання.

"Ми провели сесію, дали дору­чення депутатам провести опи­тування жителів сільської ради. З 1 300 опитаних тільки 7 вис­ло­вилися за приєднання до Ша­ць­ка, решта – за Світязьку об'єд­нану громаду з центром у Світязі", – розповів Микола Цвид.

На думку сільського голови, створення Шацької об'єднаної громади в межах сучасної території району є неефективним.

"Це великий колгосп, яким буде дуже важко керувати. Вза­галі, на мою думку, тема об'єд­нання поки що не на часі", – вважає він.

Микола Цвид зазначив, що ті, хто об'єднався, м'яко кажу­чи, роз­ча­рувалися в ефективності ре­форми.

"Запитайте, чи мають При­п'ять і Самійличі, приєднані до Шацька, кошти для розвитку? Ні, ресурс на їхні території може прийти через багато-багато ро­ків. А як людям жити зараз? Я час­то порівнюю реформу в Україні і в Польщі. Сусіди спершу отримали великі гроші з Євро­союзу, після чого зробили децен­тралізацію. У нас же немає доріг, немає шкільних автобусів. Біль­ше того, відбирають засоби для існування – землю, тобто по­дат­ки, з яких ми живемо. Крім того, з місцевих бюджетів забрали акциз на пальне. Хіба такі дії можуть призвести до децент­ра­лізації і фінансової незалеж­ності громад?" – зауважив він.

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
10 квітня 2024
08 квітня 2024
05 квітня 2024
02 квітня 2024
10:45
12 березня 2024
22 лютого 2024
11 січня 2024
10 січня 2024