Поділитись:

Скільки коштують лісові гриби на ринках у Луцьку (фото)

Вівторок, 19 вересня 2023, 17:35
Скільки коштують лісові гриби на ринках у Луцьку  (фото)

Досвідчені грибники кажуть: найкращий період для «тихого полювання» - друга декада вересня. Та вже з кінця серпня фото кошиків волинян з грибними трофеями прикрашають стрічки інтернет-сторінок.

Якщо ж можливості піти у ліс та назбирати гриби немає - завжди є альтернатива придбати на ринку. Які види лісових грибів та за скільки продають у Луцьку - дізнавалися журналісти ВСН.

На Центральному ринку у Луцьку купити гриби можливо лише вранці, максимум - до обіду, якщо пощастить. Адже збирають їх на світанку, а продають - за лічені години, бо попит величезний.

Марія продає гриби, які назбирала разом з чоловіком у Рожищенському районі. Каже, на тихе полювання виходять дуже рано, щойно починає світати.

«Ми виходимо рано-вранці, це наш заробіток. Продаю літрову банку лисичок за 50 гривень. Їх рекомендую засушити і смакувати взимку. Білі - залежно від розміру, маленькі - дорожчі. За кілограм більших - 200 гривень», - розповіла продавчиня.

Скільки коштують лісові гриби на ринках у Луцьку  (фото) Скільки коштують лісові гриби на ринках у Луцьку  (фото) 

Продавець Василь розповів, що його підосиковики (красноголовці) родом з лісів Камінь-Каширщини. Продає їх у мішечках по 500 грамів, за один - 40 гривень.

«Я лише реалізатор, мені привозять люди, які збирають ці гриби. Кожного ранку - свіжі, адже все розбирають на ринку», - каже він.

Скільки коштують лісові гриби на ринках у Луцьку  (фото)

Поблизу села Торчин діти та внуки бабусі Галини також назбирали грибів на продаж. 

 «Кілограм великих білих грибів продаю за 200 гривень, маленьких - за 240 гривень. Маслюки і польські - по 60 гривень, підосиковики - 80 гривень», - розповіла Галина.

Продавчиня зауважує: білі гриби найкраще тушкувати у сметані, інші - зварити юшку або засушити на зиму. Ще радить після сушіння перемолоти і використовувати як приправу до будь-яких страв, мовляв, додають надзвичайний аромат.

 Скільки коштують лісові гриби на ринках у Луцьку  (фото) Скільки коштують лісові гриби на ринках у Луцьку  (фото) 

Щороку сезон грибів непередбачуваний, залежить від багатьох факторів, зокрема, погоди та швидко минає. Тож багатьох хвилює питання, як заготовити лісові гриби на зиму. Є два простих способи: заморозка та сушіння. Щоб заготовки вийшли якісними, потрібно обробити гриби якомога швидше: в день їх збору або, максимум, на наступний. 

Як заморозити гриби на зиму?

Замороження – найпростіший спосіб заготівлі грибів, так як дозволяє максимально зберегти їхній смак та аромат. Цей спосіб ідеально підходить для заготівлі великих грибів, таких як білі або польські. Спочатку потрібно перебрати гриби та відкласти зів’ялі, якщо такі є. З них можна приготувати грибний суп, пасту або використовувати для ароматизації олії. Потім потрібно протерти гриби чистою бавовняною ганчіркою або марлею, адже якщо помити гриби перед заморожуванням, вони вберуть у себе воду і перетворяться в желеподібну масу, після розморожування. Нижню частину ніжки потрібно відрізати. Далі гриби слід порізати на шматочки, якщо знайдете всередині хробаків - гриби доведеться викинути. При складанні грибів до поліетиленового пакету  потрібно максимально вичавити з нього повітря, але так, щоб не пошкодити гриби. Після цього покласти гриби у морозильну камеру.

Як засушити гриби на зиму?

Ще один спосіб заготівлі грибів – сушка. Підготувати їх до сушіння потрібно так само, як і до заморожування, не використовуючи миття у воді. Сушити гриби можна на свіжому повітрі, нанизавши на нитку, можна в спеціальній сушарці, розклавши рівномірним шаром або в духовці при температурі 60 градусів протягом 6-8 годин. Після цього гриби потрібно перекласти в паперові або тканинні пакети. Перед використанням сухих грибів їх потрібно промити і запарити гарячою водою мінімум на 10 хвилин. Після цього можна додавати їх до супу або пасти.

Мариновані гриби – справжній делікатес. Їх можна подавати як закуску з нарізаною цибулею, а також додавати в салати, пасту, піцу, бургери. Але маринувати потрібно лише свіжі та попередньо очищені гриби. Замаринувати також можна і заморожені гриби. Спеції використовуйте на свій розсуд, але зайвою кількістю приправ легко «вбити» вишуканий смак грибів. Тому кількох бутонів гвоздики та горошин чорного перцю разом з одним лавровим листом буде цілком достатньо.

Вдалий рецепт білих маринованих грибів (пропорції на літрову банку):

  • Сирі гриби переберіть та видаліть гриби з явними ознаками червивості. Для маринування краще використовувати молоді гриби невеликого розміру, тоді ваша консервація буде ідеальна на смак і зовнішнім виглядом. Великі гриби ідеально підійдуть для смаження або сушіння.
  • Гриби промийте проточною водою та при необхідності зріжте низ ніжок або зачистьте їх ножем. За короткий час контакту з водою гриби не змінять свою структуру та не встигнуть насититися вологою.
  • Перекладіть гриби в каструлю, залийте водою та додайте 1-2 ч. л. солі. Варіть 20 хвилин після закипання. Якщо у вас заморожені гриби варені, цей крок пропустіть і переходьте до наступного. Якщо заморожені сирі, то варіть їх так само, як і свіжі. У процесі варіння з'являтиметься піна, її необхідно акуратно видаляти ложкою або шумівкою. Потім відкиньте гриби на друшляк і добре промийте під проточною водою.
  • Паралельно приготуйте маринад. Візьміть каструлю, влийте 1 л окропу, додайте 2 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 2 бутони гвоздики, 2 горошки чорного перцю та 1 лавровий лист. Варіть маринад до розчинення солі та цукру, а потім додайте 50 мл оцту 9%. Спробуйте маринад. На смак він має бути досить солоним.
  • У киплячий маринад закиньте гриби та варіть 10 хвилин. Якщо у вас великі шматочки, збільште час до 15 хвилин.
  • Гриби перекладіть у банки, але так, щоб вони не були спресовані. Виловіть із маринаду спеції та додайте в банку. Залийте маринадом, накрийте кришкою та поставте стерилізуватися. Візьміть каструлю, покладіть на дно перевернуту керамічну тарілку трохи меншого діаметру та поставте на неї баночку. Цей прийом допоможе запобігти надмірному нагріванню банки від дна каструлі. Залийте водою приблизно такої ж температури, як і банки, щоб скло не тріснуло. Вода має доходити лише до «плічок банки».
  • Стерилізуйте 15 хвилин на маленькому вогні, потім виймайте банку з води та закочуйте кришку. Перевертайте кришкою донизу та залишайте на добу. Після приберіть у прохолодне місце – підвал чи холодильник.
  • Подавайте гриби на стіл разом із порізаними кільцями цибулі. Гриби можете приправити до смаку ароматною олією та сіллю.

Нагадаємо: раніше ми писали, де на Волині можна назбирати повні відра грибів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів