З'явилися перші результати від підвищення "мінімалки"

Середа, 01 березня 2017, 20:45

Державна казначейська служба представила оперативні дані щодо надходжень від ЄСВ (єдиний соціальний внесок) в січні-лютому 2017 року.

У лютому 2017 року доходи від ЄСВ значно зросли. Щоправда не в два рази і навіть не в півтора разу. Зокрема, казначейство відзвітувало про надходження в 12,4 млрд грн. Це на 30 % або ж на 2,87 млрд грн більше, ніж в лютому 2016 року, – повідомляє Ціна держави.

Як пише видання, не всі ці 30 % росту є результатом підвищення мінімальної заробітної плати. Справа в тому, що це порівняння з лютим 2016 року. З тих пір, наприклад, заробітна плата штатних працівників зростала на 18-27 % (в середньому темпи росту за рік становили 24 %). Крім того, приблизно половину річного приросту фонду оплати праці штатних працівників можна пояснити ростом зарплат в бюджетному секторі (третина штатних працівників).



Наразі це лише перші результати, ризики залишаються. Збільшення заробітної плати могло супроводжуватись зростанням робочого навантаження, звільненнями, переводом робітників на неповний робочий день. У січні мінімальна заробітна плата становила більш ніж половина від середнього рівня оплати праці в економіці (53,2 %). Для деяких галузей підвищення виявилося більш критичним. Так, в січні середня заробітна плата в секторі поштових послуг була лише на 4 % вищою за мінімальну, в сільському господарстві становила 68 % середньої зарплати, в будівництві 60 %.