Поділитись:

"Знову стався обман", – експерт про здорожчання електроенергії

Середа, 01 березня 2017, 16:30

Від сьогодні тарифи на електроенергію для населення знову зросли. Це вже 5 етап підвищення.

Ці етапи мали ліквідувати різницю (перехресне субсидування) у тарифах для побутових та непобутових споживачів, останні були суттєво вищими. Планували, що тарифи вирівнюються, а потім індексуються на однакову величину, – зазначив у Facebook колишній член НКРЕКП та експерт в сфері енергетики Андрій Герус/

літку 2015 року виникло непереборне бажання включити у тарифи завищену кількість трансформаторів за завищеними цінами. Таким чином, підняли тариф для непобутових (бізнес, бюджет) на 3 %. Хоча тендер і відбувся за справедливими цінах, але тарифи НКРЕКП не відкоректувала. Навесні 2016 виникло непереборне бажання включити у тарифи Роттердам+. Це потягнуло ще підняття тарифів для "бізнес-бюджет" на понад 25 %. Звісно, якщо паралельно із ростом тарифу для населення, ростуть і тарифи для бізнесу, то вони не зрівняються. Вся ідея ліквідації перехресного субсидування була спотворена і знищена. Обсяг перехресного субсидування у грошах такий самий, як і до підняття тарифів для населення", – йдеться у дописі.

Зі слів есперта, тепер треба починати все спочатку, тобто знову підняти тарифи для населення ще майже вдвічі.

"Але одна справа іх піднімати від бази 0,36грн, а зовсім інша від бази 1,6 грн", – зазначив Герус.

Експерт вважає, що ніхто не наважиться на таке підняття тарифів у найближчі 3 роки (до виборів). На його думку, таке додаткове підняття повністю вб'є політичні рейтинги БПП та ПП, який призначає НКРЕКП.

"На жаль, знову стався обман. Підняття тарифів не пішло на ліквідацію перехресного субсидування. І з ним доведеться жити ще невизначено довго, що унеможливить багато реформ в енергетиці. А ліберальним економістам, які завжди за підвищення тарифів, це може бути корисний урок. Головне в наших умовах не стільки ріст тарифів, а те, як використовуються тарифні кошти. Бо можна підняти і нічого не добитися. Якщо ж гроші використовуються настільки ефективно, що сучасна, технологічна, якісна та надійна енергетика можлива і при невисоких тарифах, то це велика конкурентна перевага країни, а не недолік. А може бути, що при високих тарифах навіть вугілля немає", – написав Андрій Герус.

На його думку, зростання тарифів не дуже добре корелюється із підвищенням ефективності енергетики.

"І якщо все так буде іти і надалі, то, щоб мати енергетику, як у Європі, там треба буде мати тарифи вдвічі вищі, аніж у Європі", – зауважив він.

Надрукувати
мітки:
коментарів