Через три роки після крадіжки картину Ван Гога повернули в пакеті IKEA (відео)

Четвер, 14 вересня 2023, 03:14

У Нідерландах приватний детектив Артур Бренд повернув картину Вінсента Ван Гога «Весняний сад», яку викрали з музею Singer Laren у 2020 році.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на The Guardian та BBC.

Ранню картину Ван Гога, яку оцінюють у 3-6 млн євро, викрали з нідерландського музею під час пандемії. Артдетектив Артур Бренд, якого ще називають «Індіаною Джонсом зі світу мистецтва», очікував, що картина буде переходити з одних рук в інші у кримінальному світі, оскільки робота не мала значної цінності. Бренд проводив розслідування спільно з нідерландською поліцією.

Після трьох років пошуків до Бренда звернувся чоловік, який запропонував повернути картину в обмін на повну конфіденційність. За словами незнайомця, зберігати «Весняний сад» стало головним болем.

Увечері 11 вересня чоловік прийшов до житла детектива в Амстердамі з синім потертим пакетом з IKEA. Картина була загорнута в бульбашкову плівку. До цього Бренд зв'язався з директором музею Ґронінґена, який чекав на вулиці поки відбувалася передача картини, щоб підтвердити автентичність роботи.

30 березня 2020 року у нідерландський музей вдерлися, виламавши скляні двері, картину Ван Гога винесли під пахвою. Поліція затримала причетних до викрадення: безпосередньо крадій отримав 8 років ув'язнення та штраф у 8,7 мільйона євро. Посередників та покупця теж спіймали, але досі не могли знайти картину.

«Ми шукали її 1300 днів – і ось вона тут. За кілька хвилин я передам картину директору музею. Думаю, він буде щасливий», – поділився артдетектив.

Зараз картина перебуває в Музеї Ван Гога в Амстердамі: без рами, на ній видно кілька подряпин після зберігання в неоптимальних умовах. Там її стан проаналізують експерти для подальшої реставрації.

Артур Бренд став відомим завдяки успішному пошуку викрадених творів мистецтва. Серед них – скульптури «Коней Гітлера», картина «Портрет Дори Маар» Пікассо, а також каблучка, що належала Оскару Вайлду.

Про картину «Весняний сад»

Картина «Сад священника в Нюенені навесні», відома також як «Весняний сад» – ранній твір нідерландського художника-імпресіоніста Вінсента Ван Гога. Він написав її в 1884 році, коли жив зі своїми батьками в Нюенені: зробив кілька малюнків і олійних картин навколишніх садів і садового фасаду пасторського будинку.

На картині зображено вид на сад із темною фігурою на передньому плані, а вдалині видно руїни старої церкви (їх Ван Гог також намалював у своїй роботі «Стара Церковна Вежа в Нюенені»). Зелені та червоні відтінки на картині вказують на те, що зима минула, а весна почалася.

«Хоча цей ранній період Ван Гога часто описують як задимлений і темний, він вже демонструє його талант колориста», – прокоментував картину Андреас Блюм.

Картина надзвичайно широка, її розмір – 39 на 72 сантиметрів. Ймовірно, Ван Гог працював за допомогою вікна перспективи – дерев'яної рами з натягнутими струнами.

Андреас Блюм поділився, що ця«меланхолійна картина» має свій секрет.

«У саду є фігура, яка виглядає як привид. Можна було б прочитати це як знак того, що у нього були любовні стосунки з сусідкою, що вона, можливо, гуляла в саду. Це ще одна загадка», – припустив мистецтвознавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: