Поділитись:

Сумні реалії українського бізнесу: робота Київського КПК на тлі обшуків та арешту майна

П'ятниця, 08 вересня 2023, 13:28
Сумні реалії українського бізнесу: робота Київського КПК на тлі обшуків та арешту майна

Тиск на бізнес, несправедливі обвинувачення, бажання «розпиляти» успішні підприємства — «традиційні» в Україні умови ведення справ. Нічого не змінилося і зараз: з 2022 року Київський картонно-паперовий комбінат стикається з маніпуляціями, обшуками, арештами активів. І попри це підприємство, що належить австрійському холдингу Pulp Mill Holding GmbH, випускає нову продукцію, підвищує зарплату та справно платить податки.

Як в українському підприємстві знаходять «російський слід»?

Лейтмотивом для обвинувачень стало давнє громадянство колишнього бенефіціара холдингу — Володимира Крупчака. Багато років тому він відмовився від проживання у рф, отримав український паспорт, а згодом переїхав до Кіпру та отримав там громадянство. У січні 2022 року почалася реструктуризація Pulp Mill Holding GmbH. Зараз Київський картонно-паперовий комбінат та інші підприємства належать фонду TPCA Paper Industry Holding GmbH (Австрія) та не мають жодних зв’язків з рф. Всі ці процеси відбулися публічно, з належним висвітленням у ЗМІ.

Проте для правоохоронних структур України цих фактів наче не існує. Вони використовують особу Крупчака, виправдовуючи цим численні обшуки та перешкоджаючи діяльності підприємства. У другорядних ЗМІ тим часом ширяться матеріали, які нав’язують громадськості маніпулятивну думку про «російський слід» у діяльності ККПК. Підприємству доводиться працювати попри негатив та численні перешкоди з боку держави.

Податки, підвищення зарплат і модернізація

Минулого року, попри значне просідання ринку, викликане повномаштабною війною, ККПК сплатив до державного та місцевого бюджетів понад 1 млрд грн. Підприємство зберегло статус ключового платника податків Київської області. Упродовж 2023 року триває відновлення галузі. Це позитивно вплинуло на фінансово-економічні показники: станом на 30 серпня 2023 року Київський картонно-паперовий комбінат перерахував у бюджети понад 930 млн грн.

Не дивлячись на те, що в Україні через війну не переглядали показники мінімальної зарплати та не вимагають цього від роботодавців, акціонери ККПК проявили ініціативу і підвищили заробітну плату працівникам ККПК.

«Наглядова рада Київського картонно-паперового комбінату схвалила рішення щодо збільшення заробітної плати на вищий відсоток, аніж планувалося в бюджеті 2023 року. Цей крок є частиною стратегії австрійських акціонерів щодо підтримки працівників у важкий для українців період», — йдеться в офіційному повідомленні підприємства.

Зокрема, на поточний рік у бюджеті ККПК вже затверджене й наполовину виконане підвищення на 10%. З урахуванням попередніх виплат показник зростання сягне до 15%, а за окремими робочими спеціальностями – до 25%. І це важливий сигнал від власників, які, попри воєнний стан та зовнішні тиски, розуміють необхідність такого кроку.

Не дивлячись на перешкоди, Київський картонно-паперовий комбінат розвиває асортимент, керуючись європейським принципом сталого розвитку. Зокрема, у 2023 році на ККПК ввели в експлуатацію нову лінію з виробництва екоупаковки для служб доставки та e-commerce. Нове пакування дає можливість компаніям відмовитись від використання плівки, скотчу та пакетів.

Водночас перспективи модернізації ККПК поки що невизначені. Підприємство через санкції не може долучитися до міжнародних кредитних програм. Це не дає можливості залучити кредити для ремонту двох із трьох газотурбінних установок та заміни янкі-циліндра на папероробній машині. Ці роботи потрібно проводити вже зараз. Представники підприємства не раз закликали владу України надати дозвіл на залучення позик в іноземному банку, проте відповіді немає й досі.

Працювати в умовах постійних обшуків та несправедливих обвинувачень, залишатися лідером галузі, розвивати виробничі та соціальні програми — надважке завдання. Чи довго ККПК зможе опиратися намаганням «розпилу» — невідомо. Очевидне одне: зупинка підприємства матиме вкрай негативні наслідки для ринку, галузі та регіону.

Надрукувати
мітки: