Поділитись:

За новим календалем одне з найбільших християнських свят українці відзначатимуть вже завтра

Четвер, 07 вересня 2023, 14:29
За новим календалем одне з найбільших християнських свят українці відзначатимуть вже завтра

Відтепер це велике свято, яке кожного нового церковного року розпочинає коло 12-ти найбільших православних свят, будемо відзначати 8 вересня – за новоюліанським календарем.

Про це йдеться на офіційній сторінці ПЦУ у фейсбуці.

«Чому саме це свято розпочинає новий літургійний рік? Бо Різдво Пресвятої Богородиці є початком нашого спасіння, передвістям подій Євангелія, з цієї події починається історія Втілення Бога та довершення визволення людства від гріха та смерті. 
Різдво Богоматері символічно відкриває історію нової, християнської, ери. Саме тому Пречисту Діву Марію величають як «початок нашого спасіння… Діва бо народжується з утроби неплідної на спасіння душ наших» (Велика вечірня, 1 стихира на літії). Загалом, тема радості є домінуючим мотивом у богослужінні цього свята, вже у тропарі (найдавнішому із сучасних богослужбових піснеспівів свята) говориться, що Різдво Богородиці «радість звістило всій вселенній», – йдеться у повідомленні.

До нас не дійшов ні точний рік, ні тим більше історичний день народження Діви Марії. Розуміємо, що це сталося приблизно за два десятиліття до початку ери від Різдва Христового. Але з Передання знаємо, що народження Діви Марії сталося з волі Божої і було чудесним благословенням для старих неплідних батьків, Іоакима та Анни, які у похилому віці зачали Доньку, пообіцявши присвятити Її на служіння Богові. 

За новим календалем одне з найбільших християнських свят українці відзначатимуть вже завтра 

«Святий Іоан Дамаскін говорить, що Різдво Богоматері є святом всесвітньої радості, бо Богородицею оновився весь людський рід і смуток праматері Єви змінився на радість. А святий Андрій Критський зазначає, що сьогоднішнє свято для нас є початком свят, воно служить дверима до благодаті й істини. Тож: «В цей день Господній радійте, люди: ось бо світла чертог і книга Слова життя, із утроби вийде і народиться та єдина, Яка є двері зі сходу, очікуючи входу Святителя Великого, єдиного Христа, у вселенну, на спасіння душ наших», – зазначили священники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів