Поділитись:

Чому в дощову погоду ми погано почуваємося та як із цим упоратися

Понеділок, 04 вересня 2023, 04:14
Чому в дощову погоду ми погано почуваємося та як із цим упоратися

Дослідження показали, що через екстремальну зміну погоди дійсно може погіршуватися фізичне і психічне здоров'я. Наприклад, за аномальної спеки з'являється стрес, а за різкого зниження температури хочеться їсти. А що ж із дощовою погодою?

Наукові дослідження показали, що безпосередньо сама дощова погода не пов'язана із сонливістю чи слабкістю. Такий стан експерти пов'язують радше із загальною атмосферою навколо, – пише ТСН.

Існує кілька причин, чому ви можете відчувати сонливість і слабкість у дощові дні. Одна з них — нестача сонячного світла. Коли наше тіло піддається впливу ультрафіолету, воно виділяє менше мелатоніну і більше серотоніну. Тому люди стають пильнішими, бадьорішими. А ось відсутність світла в дощовий день впливає навпаки: ви можете відчувати слабкість, сонливість, загальну втому.

Ще одна причина полягає у вологості. Коли на вулиці йде дощ, повітря ніби стає "важчим". Як результат, тіло працює більше, щоб підтримувати гомеостаз. А це може бути доволі виснажливо, тому декому хочеться просто заплющити очі на кілька хвилин і відпочити.

Свою роль відіграє і шум дощу. Дощ вважається так званим "рожевим шумом", тобто він, як "білий шум", містить всі частоти, які здатні почути люди. Однак від білого шуму рожевий відрізняється тим, що енергія в ньому розподіляється на всіх частотах нерівномірно.

Згідно з дослідженнями 2012 року, рожевий шум зменшує мозкові хвилі, що допомагає людині швидше заснути. Дощ — це не єдиний приклад рожевого шуму, який існує в природі. Також до переліку входять: шелест листя, звук серцебиття, вітер.

З фізіологічної точки зору людям потрібне сонячне світло, щоб отримувати вітамін D та почуватися менш пригніченими. Психіатр Бейлор Скотт пропонує кілька способів, як підтримати свій організм під час дощу:

  • увімкніть світло — для вашого настрою та підтримання бадьорості це найкраща порада;
  • складіть перелік справ, які можна зробити вдома (якщо це дощові вихідні): читання, перегляд фільму, прибирання тощо;
  • більше рухайтеся — не варто пропускати тренування, адже фізична активність допоможе почуватися бадьорішими;
  • готуйте свої улюблені страви — це утримає вас від непотрібних перекусів і покращить настрій;
  • зателефонуйте близьким — дощовий день найкращий час, щоб поговорити з рідними і друзями, адже вони допоможуть позбутися сонливості;
  • подрімайте — якщо ви відчуваєте сильну сонливість і маєте можливість, краще подрімати 30 хвилин - 1 годину;
  • робіть розумові перерви — на роботі можна пройтися під час таких перерв, поговорити з колегою чи випити склянку чаю.

Врешті, потрібно зрозуміти, що дощові дні — це не привід залишатися в поганому настрої. Спостерігайте за дощем, медитуйте, прислухайтеся до звуку крапель. Так ви зможете відчути полегшення, розберетеся в собі.

Надрукувати
мітки:
коментарів