Поділитись:

Успішний сімейний бізнес: приклади волинських родин

Понеділок, 27 лютого 2017, 21:00
Успішний сімейний бізнес: приклади волинських родин

Яким повинен бути ідеальний бізнес-партнер? Напевно, окрім професіоналізму, працелюбства та надійності, він так само, як і власник бізнесу, повинен щиро вболівати за успіх і першість підприємства у всьому. А хто ж так буде прагнути лише успіхів для твого бізнесу, як не рідна людина? Хоча є бізнесмени, які категорично не беруть до себе будь-кого з родини не те, що керувати бізнесом, а й взагалі на роботу. Втім є чимало родин, на прикладі яких бачимо, що сімейний бізнес дорівнює успіху, а діти, яким батьки довіряють і передають в руки бізнес-імперію, можуть не лише успішно її продовжувати, а й розвивати. Чимало успішних прикладів сімейного бізнесу є й на Волині. Конкурент обрав найуспішніші приклади родин, які завжди разом: як в житті, так і на роботі.

ПАТ "Луцьксантехмонтаж № 536"

Родина Чорнух – чи не найвідоміша на Волині, адже змогли звести у Луцьку не лише багато житлових будинків, а й збудували міцний та потужний сімейний бізнес під назвою "Луцьксантехмонтаж № 536".

Історія підприємства бере свій початок ще з 60-х років, коли воно входило до складу тодішнього тресту "Промхімсантехмонтаж" з центром у Львові. У 60-ті роки "Луцьксантехмонтаж" було учасником масових забудов житлових масивів Луцька, Ковеля, Нововолинська, Володимира-Волинського.

Попри це важливою подією в історії підприємства став прихід туди у 1982 році Віктора Григоровича Чорнухи. Він розпочав свій шлях на цьому підприємстві з посади начальника тоді ще Луцького спеціалізованого управління № 536 треста "Промхімсантехмонтаж".

Віктор ЧорнухаВіктор Чорнуха

З 1998 року до 2011 року він був головою правління ВАТ "Луцьксантехмонтаж № 536". Втім вже у 2011 році його посаду обійняв його син – Ігор Вікторович Чорнуха.

Ігор ЧорнухаІгор Чорнуха

"Планова робота щодо передачі влади сину, так би мовити, велась мною давно. Він, закінчивши юридичний факультет, все одно обрав професію будівельника, як і я. Він пройшов усе, починаючи з найнижчих посад. Був прорабом, начальником дільниці на заводі, потім був начальником спеціалізованого управління "Луцькспецбуд", – розповів в одному зі своїх інтерв'ю Віктор Чорнуха.

Втім, незважаючи на те, що син зайняв крісло генерального директора будівельної компанії, батько вирішив й надалі залишатись "при справах". Тому з 2011 року й до сьогодні є головою Наглядової ради ПАТ "Луцьксантехмонтаж № 536".

До сімейного бізнесу долучилась і дочка Віктора Григоровича Ірина Патлашинська, яка зараз є першим заступником генерального директора будівельної компанії.

Ірина ПатлашинськаІрина Патлашинська

Група компаній "Волвест-Груп"

Заснував компанію Іван Феодосійович Корсак, якого на Волині знають передусім як письменника, журналіста та багаторічного редактора тижневика "Сім'я і дім". А от розвинути та вивести компанію на такий рівень, який є сьогодні, вдалось його сину – Віктору Корсаку. Зараз він, окрім того, що є головою ради директорів VolWest Group, є президентом та засновником Бізнес Академії Практичного Менеджменту. З 2006 року виступає бізнес-тренером PMBA, читає курс "Стратегічний менеджмент".

Іван КорсакІван Корсак

У групу компаній "Волвест-Груп" входить торговельна мережа "Наш Край", дистрибуційна компанія "SMART Logistics", компанія з продажу теплового, холодильного і кліматичного обладнання "Техно Модуль", "Адреналін Сіті", Демидівський Консервний Завод (ТМ "Щедрий кухар"), Шацький молокозавод, радіо та газета "Сім'я і Дім", піцерія "Тарантелла", вендінг компанія "Кава Груп".

Віктор КорсакВіктор Корсак

Пов'язати своє життя із сімейним бізнесом планує й син Віктора Івановича – Роман Корсак. Під час навчання він був керівником київського міні-маркету "Наш край". Від серпня 2014 року Корсак-молодший працює керівником відділу інтернет-маркетингу VolWest Group.

Роман КорсакРоман Корсак

Компанія "Тигрес"

Компанія "Тигрес" – це український виробник дитячих товарів. Виробництво розташоване у селі Липини на вулиці Перемоги, 25. Цей бізнес сміливо можна назвати сімейним. Оскільки засновниками компанії є подружжя Галина та Сергій Падука, які зараз разом із своїми дітьми Олександром Падукою та Іриною Дубчук продовжують й надалі розвивати свій іграшковий бізнес.

Сергій ПадукаСергій Падука

"Коли торгували різною продукцією, найкраще продавалася іграшка. Мої батьки вже тоді зрозуміли, що попит на дитячі товари існуватиме завжди. Іграшки почали імпортувати з Польщі: спочатку з гуртівень у Любліні, а потім підписали контракти безпосередньо з виробниками", – сказала в інтерв'ю Конкуренту співвласниця компанії, та дочка засновника Сергія Падуки Ірина Дубчук.

Ірина ДубчукІрина Дубчук

ЧИТАТИ ТАКОЖ: "ЦЕ ВАЖКА ПРАЦЯ МОЇХ БАТЬКІВ, ЯКІ РИЗИКНУЛИ ВСІМ", – СПІВВЛАСНИЦЯ КОМПАНІЇ "ТИГРЕС"

Варто зазначити, що Сергій Падука неодноразово потрапляв у рейтинги впливових волинян.

Мережа ресторанів "Гранд Персона"

"Гранд персона", власником і засновником якої є Олег Бровін, починала свою історію як сім'я ресторанів із однойменною назвою, об'єднуючи декілька місць відпочинку вищого рівня. Зараз до неї належать ресторація "Курінь", БАР 11, Карамель-кафе, піцерії "Фелічіта", перукарня "Бутік салон".

Олег БровінОлег Бровін

В одному із старіших інтерв'ю луцькому виданню на запитання, "чи готує Олег Бровін свого сина Віталія до продовження своєї справи", він відповів:

"Я не схиляв сина до ресторанного бізнесу, бо знаю, що він дуже складний. Можливо, десь у глибині душі й не хотів цього… Мій син мав право обирати. Втім останні роки бачу, що його цікавить ця справа. Віталій взявся мені допомагати. Він каже, що йому це подобається і що готовий перейняти естафету. Планує ще підучити ресторанний менеджмент, і з Божою допомогою я матиму ще одного надійного помічника, рідного мені не лише по крові, але й по духу".

Віталій БровінВіталій Бровін

В принципі помічника і бізнес-партнера Олег Бровін отримав. Адже тема ресторанного бізнесу повністю захопила Бровіна-сина. Нині Віталія Бровіна знають не лише, як сина бізнесмена Олега Бровіна, а й також як успішного ресторатора. Не так давно Віталій Бровін вдало відкрив новий проект сім'ї – БАР 11. Варто додати, що у Віталія Бровіна підростає син Данило, й цілком можливо, що і він колись долучиться до сімейного бізнесу і продовжить справу дідуся та батька.

ПОСП ім. Шевченка

Керівник приватно-орендного сільськогосподарського підприємства імені Шевченка Андрій Турак у сільському господарстві все життя.

Андрій ТуракАндрій Турак

У 1986 році його обрали головою колгоспу імені Шевченка в Угринові. Потім відбулись реформи в аграрному секторі: колгосп був перейменований у Спілку власників селянських господарств, а згодом і Спілка була переформована в приватно-орендне сільськогосподарське підприємство імені Шевченка, де Турак виступив засновником цього підприємства і взяв на себе зобов'язання оренди, земельних паїв, майна, виплати податків та зберігання майна. Саме ж ПОСП імені Шевченка було створено у 2000 році.

Втім зараз, окрім Андрія Турака, ще одним співвласником агропідприємства є його син Олег.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: БІЗНЕСМЕН АНДРІЙ ТУРАК: "МИ ОРІЄНТУВАЛИСЯ НА БІДНОГО СПОЖИВАЧА"

Разом їм вдалося чимало. Адже за часи свого існування підприємство створило замкнутий цикл молочного виробництва: від кормів та вирощування здорової худоби до екологічно чистої молочної продукції. Сімейний бізнес процвітає, і тепер, окрім вирощування зернових, вони налагодили виробництво молочної продукції під ТМ "Угринівмолоко".

СГПП "Рать"

Більше 20 років сільськогосподарське приватне підприємство "Рать" своєю діяльністю розвиває аграрний сектор Волинської області. Очолює його Віктор Шумський. Підприємство спеціалізується на вирощуванні зернових культур, цукрових буряків, ріпаку.

Віктор ШумськийВіктор Шумський

СГПП "Рать" можна сміливо назвати спільним бізнесом родини Шумських. Старший син Віктора Шумського Юрій, здобувши юридичну освіту, з 2009 до 2012 працював юрист-консультом на підприємстві батька, а з 2013 року до сьогодні працює заступником директора СГПП "Рать".

Юрій ШумськийЮрій Шумський

Не стоїть осторонь сімейної справи і молодший син Віктора Шумського Олександр. Відтак, ще навчаючись в аграрному коледжі він вже працював на комбайні у полях агропідприємства.

Олександр ШумськийОлександр Шумський

"Сільськогосподарською працею я захопився, зрозумів, що поле – це моє покликання. Ще з дитинства я з татом на полі. Це мені подобається, це – моє життя", – розповів Олександр Шумський.

До слова, Олександр Шумський є молодшим агрономом підприємства "Рать".

ПОСП імені Івана Франка

Аграрій Василь Тарарай став керівником ПОСП імені Івана Франка від дня створення, тобто з жовтня 1986 року.

Зліва - аграрій Василь ТарарайЗліва - аграрій Василь Тарарай

Аграрний бізнес, започаткований Василем Тарараєм, як виявилось згодом, став сімейним, і за продовження батьківської справи ще з юного віку взявся син – Олег Тарарай. Ще у свої 17 Тарарай-молодший, попри свій молодий вік, обіймав посаду заступника директора з питань тваринництва господарства ПОСП імені Івана Франка, що у селі Губин-Перший Горохівського району.

Поряд із Борисом Клімчуком молодий «аграрій» Олег ТарарайПоряд із Борисом Клімчуком молодий «аграрій» Олег Тарарай

Нині Олег Тарарай успішно продовжує працювати на керівній посаді на підприємстві пліч-о-пліч зі своїм батьком.

Надрукувати
мітки:
коментарів