Поділитись:

Понад 400 компаній в Україні намагаються приховати бізнес-зв'язки з РФ

Понеділок, 28 серпня 2023, 12:14
Понад 400 компаній в Україні намагаються приховати бізнес-зв'язки з РФ

Платформа відкритих даних Опендатабот стверджує, що понад чотири сотні компаній, які здійснюють діяльність в Україні, намагаються приховати бізнес-зв'язки з країною-агресором.

Про це інформує Опендатабот.

Підкреслюється, що в реєстрах виявлено 401 компанію з російським слідом, яка попри мораторій на здійснення реєстраційних дій щодо компаній власниками яких є громадяни Росії, здійснила зміни та видалила власників та бенефіціарів з РФ.

Крім того, є непоодинокі випадки формальної зміни власників, а не реальної, стверджує Опендатабот.

«За півтора року повномасштабної війни, попри наявні законодавчі заборони, 401 компанія з російським слідом здійснила зміни та видалила власників та бенефіціарів з РФ», – йдеться в повідомленні.

За даними Опендатабот, топ-10 компаній за виторгом за результатами 2022 року, які прибрали зв'язки з агресором після початку повномасштабної війни, виглядає наступним чином:

Понад 400 компаній в Україні намагаються приховати бізнес-зв'язки з РФ
 

Контекст

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ввели мораторій на здійснення реєстраційних дій щодо компаній, власниками яких є громадяни РФ. Це обмеження було введено задля того, аби забезпечити захист національних інтересів за майбутніми позовами України у зв’язку з військовою агресією РФ.

Наразі лише окремі категорії громадян РФ мають право здійснювати зміни у компаніях, в яких вони є власниками, зокрема, ті, що законно проживають на території України та ті, що мають у своїй власності частку у статутному капіталі компанії до 10%.

Крім того, законодавством не визначені жодні обмеження щодо громадян РФ, які змінили громадянство на будь-яку іншу країну, яка не вважається країною-агресором відповідно до законодавства України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів