Поділитись:

Вплив дисків на запас ходу електромобіля

Понеділок, 28 серпня 2023, 11:29
Вплив дисків на запас ходу електромобіля

Автомобілі на електроприводі мають низку специфічних особливостей, які відрізняють їх від звичайних машин на двигунах внутрішнього згоряння. На їхні експлуатаційні якості впливає багато факторів, зокрема розмір та конструкція колісних дисків. У статті розповімо, як саме характеристики коліс впливають на такий важливий параметр електромобіля, як запас ходу. Також ми надамо рекомендації щодо того, які литі диски R16 варто встановлювати на транспортні засоби для максимально ефективного використання енергії.

Що впливає на запас ходу електромобіля

У сучасних моделях на електричному приводі запас ходу сягає 300 км. Але таким вражаючим результатом електрокари могли похвалитися далеко не завжди. У перших модифікаціях цей показник ледве досягав 200 км. Щоб збільшити відстань, яку машина здатна подолати на одному повному заряді двигуна, виробники багато працювали над аеродинамікою та енергоефективністю транспортних засобів.

На втрату кілометражу впливають такі фактори:

  • зовнішні умови (якість дорожнього покриття, зустрічний вітер);

  • використання кліматичної системи;

  • рівень завантаження автомобіля;

  • швидкісний режим і стиль водіння.

Також важливу роль відіграє аеродинаміка. Чим більш обтічний кузов має машина, тим менше енергії витрачається на подолання опору зустрічного потоку. Крім кузова, на аеродинаміку впливає будова колісних дисків. Вони мають специфічний дизайн, завдяки якому гальмуючі завихрення повітряного потоку мінімальні.

На запас ходу також впливає вага елементів ходової системи, що розташовані нижче рівня підвіски. Чим нижче цей показник, тим менше енергії потрібно автомобілю для розгону та підтримки швидкості. Щоб зменшити цю вагу, на електромобілі встановлюють полегшені диски. Середня маса легкосплавного колеса становить близько 6 кг, тоді як сталевий аналог важить не менше 8 кг. Крім енергоефективності, диски з легких сплавів позитивно впливають на керованість та маневреність транспорту.

Вплив дисків на запас ходу електромобіля

Як підібрати диски для електроавтомобіля

Заводська комплектація автомобіля на електроприводі є оптимальною. Виробники вже подбали про те, щоб усі елементи конструкції, зокрема колісні диски, відповідали вимогам аеродинаміки та енергоефективності. Тому без вагомих причин міняти «рідні» колеса не варто. Але якщо необхідність у заміні все ж таки виникла, то під час вибору моделей звертайте увагу на такі аспекти:

  • маса диска;

  • показник опору зустрічному потоку повітря;

  • стійкість до механічних пошкоджень та деформацій;

  • зносостійкість.

Крім цього, необхідно правильно підібрати гуму. Вона повинна мати низький опір коченню, забезпечувати хороше зчеплення з дорожнім покриттям, відрізнятись низьким рівнем шуму та якісно відводити воду з плями контакту. Під час вибору дисків та покришок варто віддати перевагу продукції відомих брендів. Також краще купувати автотовари у спеціалізованих магазинах, які пропонують якісну сертифіковану продукцію.

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 серпня 2023
30 січня 2023
16 грудня 2022
19 жовтня 2022
13:59
09 липня 2022
03 липня 2022
07 лютого 2022
03 лютого 2022
21 січня 2022
02 грудня 2021