Поділитись:

У Польщі – спалах смертельної хвороби у ключовому для допомоги Україні місті

П'ятниця, 25 серпня 2023, 17:01
У Польщі – спалах смертельної хвороби у ключовому для допомоги Україні місті

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі шукають джерело спалаху смертельної «хвороби легіонерів«, яка забрала життя семи людей і вразила понад 100 інших у стратегічному місті Жешув, що неподалік від кордону з Україною.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє AP.

Жешув на південному сході Польщі є ключовим транзитним вузлом для міжнародної військової підтримки України після повномасштабного вторгнення Росії минулого року. Близько 10 000 американських військовослужбовців також дислокуються в цьому регіоні.

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки інспектували різні об'єкти в Жешуві, але в першу чергу водогін, звідки, на думку експертів, могли потрапити бактерії.

Заступник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин заявив, що однією з причин перевірки є спроби Росії посіяти паніку серед союзників України.

«Це фактор, який змусив нас (вжити заходів), щоб виключити деякі сценарії», – сказав Жарин.

Щонайменше 113 мешканців були інфіковані у Жешуві. Семеро померлих були людьми похилого віку і страждали на хронічні захворювання. Міська влада та експерти кажуть, що це незвичайна ситуація.

На кризовій нараді 24 серпня міська влада прийняла рішення про дезінфекцію хлором і озоном понад 1000 кілометрів водогонів Жешува, яка відбудеться в суботу, 26 серпня. Влада проінструктувала мешканців відстояти воду, щоб вона втратила частину хлору, а потім кип'ятити її перед вживанням. Вони запевнили, що рівень хлору, який буде використовуватися, буде безпечним для людини.

Довідково:
Легіонельоз – гостре сапронозне інфекційне захворювання, яке спричинює переважно бактерія Legionella pneumophila, рідше інші легіонели. Характеризується поліморфізмом клінічних симптомів із переважним ураженням дихальної системи, перебігає у двох клінічних формах — хвороба легіонерів та гарячка Понтіак.
Хвороба легіонерів – це легенева інфекція, яка передається через вдихання інфікованих водних бризок, а не через питну воду. Зазвичай нею хворіють в таких місцях, як готелі, лікарні або офіси, де бактерії потрапляють у водогін, наприклад, через системи кондиціонування або крани і душові кабіни, якими не часто користуються. Хвороба не є заразною і не може передаватися від людини до людини.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 квітня 2024
07 квітня 2024
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
11 березня 2024